Successos

Rosa i Albert, culpables de planificar i executar l’assassinat de Pedro

El jurat popular emet el veredicte després de cinc dies de deliberació

S’oposa que puguin beneficiar-se de cap indult ni suspensió de pena

Rosa Peral Viñuela i Albert López Ferrer, tots dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, són culpables d’assassinat amb traïdora del també urbà Pedro Rodríguez, segons el veredicte emès ahir pels nou membres del jurat popular que han deliberat durant cinc dies, des de dimecres passat, quan se’ls va entregar l’objecte del veredicte, amb 27 punts per analitzar. El jurat ha considerat Peral culpable per 8 vots a favor i 1 vot en contra i López, per 7 vots a favor i dos en contra.

Els jurats han considerats provats els punts que formaven part de la tesi de la fiscalia que arrencaven amb la relació sentimental que havien recuperat Rosa i Albert unes setmanes abans del crim, unida a la mala relació, amb baralles i gelosia, que mantenien els darrers temps Rosa i Pedro, i l’odi i ganes de revenja d’Albert contra Pedro, que en el moment del crim era la parella formal de Rosa Peral. El jurat ha volgut matisar un punt de l’objecte del veredicte: la gelosia només la patia Pedro envers Rosa i no pas Rosa envers Pedro. El jurat troba provat, per testimonis, trucades i altres indicis, que Rosa i Albert van planificar junts l’assassinat i que el van executar amb connivència la nit de l’1 al 2 de maig, a la casa on vivien Rosa i Pedro, i en un moment que la víctima no es podia defensar perquè estava afectada per algun medicament que li havien donat per provocar-li somnolència. L’episodi del trasllat i la destrucció del cadàver al voral del pantà de Foix també el van protagonitzar, segons l’acord del jurat, Albert i Rosa junts i coordinats. No donen per bona la versió de Rosa que Albert va matar Pedro i que ella, intimidada i espantada, es va avenir a ajudar-lo a amagar i destruir proves, ni tampoc la de Pedro, que assegura que, quan va arribar a l’escenari, Rosa ja havia matat Pedro i que ell la va ajudar a emmascarar el crim per la devoció que el lligava a ella, que feia d’ell una comparsa a les seves ordres. El jurat també es va pronunciar sobre la possibilitat de demanar l’indult dels dos acusats o que es puguin beneficiar de la suspensió de la condemna. Per unanimitat, 9 vots, es van oposar a cap mesura de gràcia o benefici penitenciari. Ara, basant-se en el veredicte, el tribunal dictarà sentència. Una sentència contra la qual la lletrada de Peral, Olga Arderiu, pensa presentar recurs, basant-se en alguns motius que s’han considerat provats sense que, al seu entendre, s’hagin justificat, com ara que Pedro estava indefens, afectat pels analgèsics

Una incongruència: la culpabilitat de Rosa l’han votat 8 dels 9 jurats, quan tots els punts que fan referència als fets provats que indiquen l’autoria els han votat només 7 dels 9 jurats. Un membre del jurat s’ha contradit?

LA XIFRA

25
anys
de presó demanen la fiscalia i l’acusació per a Rosa Peral i 24 per a Albert López.

LA XIFRA

10
anys
de llibertat vigilada proposen les acusacions després del compliment de la presó.

LA XIFRA

15
anys
, la pena més baixa possible, pel delicte, és el que proposen les defenses que els assigni la sentència.

Lectura sense acusats i sense lletrats i fiscal titulars

La lectura del veredicte es va fer de manera poc convencional. Els dos acusats no van poder ser a la sala, estranyament buida en un acte públic. Rosa Peral, malalta de coronavirus, continua ingressada a l’hospital penitenciari de Terrassa, on evoluciona bé, i Albert López, per precaució, està aïllat a la presó de Quatre Camins. Havien d’escoltar el veredicte per videoconferència, però problemes tècnics ho van impedir i els dos acusats no el van poder sentir.

Tampoc van poder ser presents a la sala els advocats de Peral, Olga Arderiu; el de López, José Luis Bravo, ni el de l’acusació particular, Juan Carlos Zayas, ni el fiscal que va actuar durant el judici, Fèlix Martín, perquè tots estan en aïllament després que la setmana passada Rosa Peral donés positiu per coronavirus. Els lletrats hi van enviar companys dels seus bufets respectius per substituir-los i la fiscalia, una altra fiscal. Dels actors titulars del judici, només va ser-hi, a part del jurat, el president del tribunal, el magistrat Enrique Rovira del Canto, que els forenses van considerar que no havia estat exposat al contagi perquè el seu seti al tribunal quedava prou allunyat del banc dels acusats on seia Peral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia