Successos

Cas Helena Jubany

Firmes contra la impunitat

Indignats per la no resolució de l’assassinat el 2001 de la bibliotecària Helena Jubany a Sabadell, impulsen una campanya per fer reobrir el cas

Ja superen les 12.000 signatures

Un grup que es defineix com a “idealista”, sensibilitzat per l’assassinat de la bibliotecària de Sentmenat Helena Jubany, morta el 2 de desembre del 2001 després que la llancessin daltabaix del terrat d’un bloc de Sabadell, ha impulsat un manifest i una campanya de recollida de signatures a través de les xarxes socials per reclamar la reobertura del cas i evitar que els responsables del crim quedin impunes. El manifest impulsat pel grup Justícia Helena Jubany ja ha superat de molt les 12.000 signatures.

Qui són els responsables d’aquesta singular campanya ciutadana? Lluiten perquè es faci justícia per la seva “estimada Helena” i se saben tota la vida de la víctima com si haguessin compartit vivències amb ella. Però no la coneixien personalment. Van saber del cas i es van sensibilitzar a través de l’emissió el 23 de març del programa ‘Crims’ dedicat al cas Jubany. Es van esgarrifar en comprovar el que havia passat ben a prop seu, a Sabadell, i sobretot les mancances de la investigació que es van posar de manifest en el reportatge, en què un policia va acusar directament el jutge d’haver impedit la detenció d’un sospitós i d’haver sabotejat la instrucció, que dirigia ell mateix. Després del programa, un dels “idealistes” va contactar amb la família Jubany i, després, amb altres persones que va veure que a través de les xarxes es mostraven, com ell, indignades per la impunitat del cas. Aviat es van organitzar i van fer un equip, ara ja amb set membres, i van engegar la particular campanya per demanar justícia per a l’Helena i buscar dades que puguin servir per reobrir el cas i encarrilar la investigació per desemmascarar els responsables de la seva mort. Per això, demanen que qualsevol que tingui dades les aporti a través del web que ha obert la família Jubany: helena.jubany.cat/crim. El grup es dedica a “remoure consciències” i, paral·lelament, la família Jubany i el seu advocat, Benet Salellas, treballen per trobar una base legal per demanar la reobertura del cas. Es mostren optimistes. La campanya ja ha donat alguns resultats que poden ser útils per encarrilar un altre cop la investigació.

Helena Jubany, nascuda a Mataró, treballadora de la biblioteca de Sentmenat i membre de la UES (Unió Excursionista de Sabadell), tenia 27 anys quan la van matar. El seu cos, nu, i amb cremades evidents a la zona de la roba interior, va ser trobat el matí del dia 2 de desembre del 2001 en un pati d’un bloc al número 48 del carrer Calvet d’Estrella de Sabadell. L’havien llançat viva, però drogada i inconscient (segons els resultats de l’autòpsia), des d’un terrat. En aquell edifici, hi vivia Montse Careta, companya de l’Helena a la UES, i la seva parella, Santiago Laiglesia Pla, advocat i també membre de la UES, l’home que el policia David Medialdea, davant de les càmeres, a ‘Crims’, va assenyalar com l’autor material de la mort, i va culpar el jutge instructor, Manuel Horacio, d’haver obstaculitzat la feina policial. En canvi, sí que van detenir i empresonar Montse Careta, que es va suïcidar a la presó, i Ana Echagibel, també vinculada al centre excursionista, que va ser alliberada. Un dels indicis que assenyalaven Careta i Echagibel eren els dos anònims que va rebre la víctima dies abans del crim i que els informes grafològics van indicar que podrien haver estat fets a dues mans entre les dues dones. Els dos anònims anaven acompanyats de beguda –el primer, orxata; el segon, suc de fruita–, amb el prec a l’Helena que se’ls prengués. Una de les begudes, que l’Helena va fer analitzar després de beure’n i trobar-se molt malament, duia un narcotitzant.

La família Jubany va demanar al seu moment que les proves grafològiques es fessin també a Laiglesia i a dos homes més de la UES, Xavi Jiménez i Jaume Sanllehí, que s’havien contradit sobre el que van fer el dia 30 de novembre, el dia que l’Helena va desaparèixer. Però el jutjat ho va denegar. On va ser Jubany des del divendres 30 fins a la matinada del diumenge 2, quan la van llançar daltabaix del terrat? Es pressuposa que al pis de Montse Careta, però la investigació va quedar curta. No es van recollir uns llumins cremats que podrien haver servit per calar foc a la roba i als cabells de la víctima, es va trigar molt a escorcollar el pis de Careta, no es van punxar telèfons de l’entorn de la noia, no es va poder determinar si havia estat víctima d’agressió sexual... El grup Justícia Helena Jubany espera que, si es reobre el cas, transcorreguts 19 anys, amb noves tècniques policials i científiques, es puguin esmenar les mancances i errors i desemmascarar els culpables. La família de Careta, que també ha fet intents per reobrir la causa i aclarir el cas, busca representant per comparèixer en la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia