Successos

JUDICIAL

El cas Susqueda canvia de jutge, que ja serà el tercer

La jutgessa substituta, Marta Sitges, serà rellevada per un dels jutges acabats de sortir de l’escola judicial

A tot Catalunya són 53 els jutges interins que ara seran substituïts per novells

El sumari del cas del doble crim de Susqueda, que ja fa més de tres anys que s’instrueix, canviarà de jutge en qüestió de dies. Un jutge de la nova fornada sortida de l’escola judicial serà el tercer instructor de la complexa causa dels assassinats de Marc i Paula. El cas el va encetar com a titular del jutjat d’instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners Javier Burgos, que el març del 2019 va obtenir el trasllat que demanava. Ara la instrucció l’assumeix la jutgessa substituta Marta Sitges, que estava donant un impuls al cas ordenant noves diligències i exigint la incorporació dels resultats de les pendents (entre totes, 150), però el relleu suposarà forçosament un alentiment perquè el nou instructor haurà d’estudiar des de zero el cas. Per evitar-ho es va plantejar al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) la possibilitat que l’actual jutgessa es quedés com a reforç per assumir el sumari de Susqueda i altres casos penals com el de l’accident mortal de l’inflable de Caldes de Malavella o el de les nenes assassinades a Vilobí. Però això no és viable, segons remarca el president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, perquè equivaldria a un nomenament especial que vulneraria el precepte constitucional i el dret fonamental de garantir la presència d’un jutge predeterminat, que no pot ser altre que el nomenat. Un cop incorporat el nou jutge sí que seria possible, com ja va fer aquest jutjat el 2018, demanar un suport per cobrir a través d’una comissió de serveis a la qual poden aspirar els jutges de a demarcació. La petició d’auxili del 2018 no es va poder cobrir perquè cap jutge la va sol·licitar. El perill radica ara que el nou jutge, com va fer Burgos, i com és habitual en jutges vinguts de fora, demani el trasllat un cop hagi passat l’any d’obligada permanència i que es vagi allargant la roda de canvis amb interins i el que això comporta per a la feina judicial.

Un problema que no és exclusiu d’aquest jutjat. A Santa Coloma de Farners, els quatre jutges són interins, i a tots quatre els arribaran jutges novells. Per tant, també haurà de veure un jutge nou el cas dels mossos empresonats sospitosos de traficar amb droga i extorquir traficants, que assumeix el jutge interí Antoni Cereijo, que ara es fa càrrec del jutjat número 1. I a tot Catalunya ara es cobriran amb jutges sortits de l’escola judicial 53 places judicial que assumien interins, que representen el 40% de les 812 places de jutge a tot Catalunya.

LA XIFRA

812
places
judicials hi ha a Catalunya i un 40% les cobreixen jutges interins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia