Successos

Controlat l’incendi de Senan

El foc ha cremat unes 42 hectàrees, sobretot de terreny forestal

El cos demana extremar les precaucions al medi natural a les portes de la Setmana Santa

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquest dilluns cap a les sis de la tarda l’incendi que crema a Senan (Conca de Barberà) des de diumenge, i que ha afectat unes 42 hectàrees, principalment de terreny forestal.

L’incendi es va declarar diumenge al migdia i es va desenvolupar cap a una zona de difícil accés i molt condicionada pel vent. La prioritat dels efectius ha estat evitar que el flanc dret –on s’hi ha treballat amb línies d’aigua i el suport dels mitjans aeris– arribés fins a la carretera de Senan, la T-232, per on l’incendi podia tenir més potencial.

Després d’haver pogut ancorar el foc i estabilitzar el perímetre diumenge al vespre i durant la nit passada, en les darreres hores els Bombers s’han centrat en controlar els punts calents, en reduir la capacitat dels focus secundaris i en evitar revifalles. El vent de mestral encara ha estat bufant a la zona durant el matí de dilluns, però ha amainat a la tarda.

27 de dotacions terrestres i tres mitjans aeris es mantenen a la zona per remullar-la i evitar revifades.

El comandament de l’incendi, el sotsinspector de Bombers Toni Gómez, ha explicat que han mantingut el gruix de mitjans desplegats a la zona per evitar que el vent compliqui algun punt calent. “La idea és donar-lo per controlat durant el dia d’avui”, ha afirmat. Els esforços dels mitjans terrestres i aeris se centren a la carena de la serra de Senan.

El sotsinspector ha assenyalat que la complexitat del foc ha vingut donada per la confluència d’un vent sec i l’existència de molt combustible al bosc. “Aquest vent sec asseca el combustible fi i el prepara per generar un incendi que té una intensitat més semblant a la de l’inici de la campanya forestal que no pas de l’hivern. No només tenim incendis significatius per la calor de l’estiu”, ha apuntat.

A les portes de la Setmana Santa el cos de Bombers demana a la ciutadania que extremi les precaucions quan surti al medi natural. Encara que les temperatures no siguin gaire elevades, el vent sec i la presència de combustible al bosc poden fer que qualsevol ignició es converteixi en un incendi de certa intensitat, segons ha subratllat el sotsinspector Toni Gómez.

En la mateixa línia, el sotsinspector Asier Larrañaga, de la unitat tècnica del GRAF, ha explicat que el de Senan és “el típic incendi de final d’hivern”, un moment en què la vegetació acostuma a estar bastant seca. “No tenim comportament de gran incendi en aquesta zona, però hem d’estar alerta quan avanci una mica la campanya a totes les ignicions que es puguin donar, sobretot en situacions de vent més fort”, ha detallat.

El sotsinspector Larrañaga ha recordat que, coincidint amb la Setmana Santa, el cos de Bombers acostuma a desplegar una subcampanya d’incendis degut a l’increment de la mobilitat. Ignicions causades per accidents o possibles negligències poden ser un problema. Sobretot, ha incidit, si bufa vent, perquè “és un gran motor dels incendis en aquesta època de l’any”.


L’origen, una crema agrícola
Els Agents Rurals investiguen l’origen del foc, que segons les seves estimacions ha afectat més de 40 hectàrees. Fonts del cos han confirmat que les flames es van originar per una crema de restes vegetals que es va escapar pel vent. Tot i això, encara s’investiga si la crema es va produir dissabte, amb la corresponent autorització o sense, o bé diumenge, un dia que no estava permès fer cremes. També caldrà determinar si el responsable de la crema va complir amb les condicions establertes.

Segons els Agents Rurals, fins aquest dilluns al migdia l’incendi ha afectat una superfície aproximada de 41,44 hectàrees, de les quals 36,33 corresponen a terreny forestal arbrat, principalment pi, i 2,65 hectàrees a matollar. També ha cremat 1,85 hectàrees de terreny agrícola de conreus i 0,65 hectàrees de pastures.

Per municipis l’incendi ha afectat 34,94 hectàrees del terme de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), 5,89 hectàrees de Fulleda (Garrigues) i 0,61 hectàrees de Senan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia