Successos

Seguretat

Un estafador sense malícia

Iban Juvanteny, acusat d’haver estafat 15 milions d’euros a 207 inversors, assegura que la seva intenció mai va ser quedar-se els diners de ningú, i menys de familiars

L’Audiència rebaixa a un milió d’euros la fiança i la família lluita perquè li acceptin propietats per alliberar-lo

“Mai a la vida he volgut ni voldré quedar-me els diners de ningú”

Iban Juvanteny Gómez és un jove gironí de 32 anys que va estudiar econòmiques i se’n va anar a Anglaterra, des d’on va muntar un entramat d’inversions amb capital de familiars i amics que confiaven en la seva perícia com a broker comptant que treballava per a Barclays. Al principi els seus clients guanyaven diners, però la cadena es va trencar, els inversors van perdre els diners i Juvanteny, que es va entregar ell mateix als Mossos, va acabar acusat d’estafar uns 15 milions d’euros a 207 perjudicats. És a la presó de Figueres des de l’abril del 2019, i des d’allà, mentre el seu advocat lluita per alliberar-lo o deslliurar-lo de la fiança milionària que li van imposar, s’ha avingut a explicar-se a través d’aquest diari.

En una carta manuscrita, Iban Juvanteny admet que mai va treballar per a Barclays, i explica que és l’únic responsable de les operacions. “Jo sempre he actuat sol, tot i que feia servir el software d’una altra persona. Però jo sol movia els diners i decidia les inversions. Vaig fer dos cursos de borsa abans de començar a moure els primers diners ficticis per veure com me’n sortia. Les inversions eren intradia, duraven pocs segons o minuts, i en feia moltes en un mateix dia. N’hi havia que les feia basant-me simplement en l’anàlisi de les gràfiques; d’altres, més guiat per notícies o esdeveniments econòmics que haguessin passat o que s’esperessin”, relata Juvanteny. Explica que va arribar a tenir més de 100 clients, però com que fa tant de temps que està empresonat i sense accés a ordinadors, no pot dir amb exactitud quants inversors li van confiar el seu capital. “La majoria són clients que han portat altres clients i una gran part són familiars”, especifica.

A la pregunta de si exigia un mínim d’inversió, Juvanteny respon: “No hi havia inversió mínima, tot operava com a conjunt. Els beneficis no eren fixos, variaven cada dia. Jo em quedava amb un 10% dels beneficis”, exposa Juvanteny, que afirma que no sap qui va ser el primer que el va denunciar i que té el suport de familiars.

Nega rotundament que la seva intenció fos estafar els inversors i quedar-se amb els seus diners. “Mai a la vida he volgut ni voldré quedar-me els diners de ningú, però els de familiars i amics ja em semblaria inhumà si volgués quedar-me’ls o fer que els perdessin. Quan vaig començar a perdre, pensava que seria capaç de solucionar-ho i no vaig avisar, en espera de remuntar, però no va ser així.”

Assegura que la seva intenció és tornar “el màxim de diners possible al màxim de clients” i que voldria pactar una fórmula de pagament amb el jutge. “Sé que la quantitat que podré anar tornant mensualment és poca, molt poca, tenint en compte el que es deu, però l’esforç i la voluntat sempre seran innegociables”, exposa.

Juvanteny, a través de les gestions que va fer el seu advocat, Julián Suárez-Inclán, amb la Interpol, ha aportat sis milions d’euros, que han estat dipositats al jutjat de Girona, que instrueix la causa. La defensa de Juvanteny va demanar que aquests diners servissin per pagar la fiança de tres milions d’euros que inicialment li havia posat el jutjat. “Els diners tornats provenen d’un web de cases d’apostes, ja que han hagut de pagar una multa pel fet de no anar-me demanant els ingressos anuals que tenia i només fer-ho el primer any. El que és obvi és que els diners han de servir per pagar els clients. Si han de servir per pagar una fiança totalment desproporcionada, ho ha de decidir la jutgessa. No tinc ni un euro més a part dels que guanyo treballant a la cuina de la presó”, va escriure Juvanteny quan encara no s’havia dictat la darrera resolució, que li rebaixa la fiança de llibertat a un milió d’euros. L’Audiència de Girona ha acceptat parcialment la petició del lletrat Suárez-Inclán, que proposava que Juvanteny pogués sortir en llibertat pagant 50.000 euros de fiança. La resolució de l’Audiència exposa que els sis milions d’euros no poden servir alhora per a possibles futures responsabilitats civils i per a la fiança de llibertat, ja que en cas que l’acusat s’evadís, immediatament anirien a parar a les arques de l’Estat i no podrien servir per indemnitzar els perjudicats. L’Audiència, que al seu moment va ratificar la fiança de tres milions, valora que ara, quan la presó provisional ja va ser prorrogada perquè havien transcorregut els dos anys, s’ha de revisar la fiança i la rebaixa a un milió d’euros. Una quantitat que tampoc està a l’abast de Juvanteny i els seus familiars, que estan lluitant perquè el jutjat accepti que dipositin diverses propietats com a aval per valor del milió d’euros que demanen. Els familiars de Juvanteny van remetre una carta al jutjat instructor en què demanaven que es tingués en compte la col·laboració del noi, que es va entregar voluntàriament, i es queixaven que no els van acceptar una denúncia per les pintades que van aparèixer pels volts de la casa dels pares de Juvanteny. La carta ha estat incorporada a la causa judicial. “Hi ha e-mails entre el meu advocat i els Mossos de Sabadell per acordar la meva entrega el dilluns 15 d’abril del 2019 a les vuit del matí. Tot i saber això, continuen dient que em van detenir”, exposa Juvanteny en la carta a aquest diari.

“Arribats a aquest punt, l’empresonament preventiu no és just. No és si ho crec o no. No ho és. Presó preventiva de 28 mesos per estafa per a una persona que es va entregar no és just. Mai he tingut ni la més mínima intenció d’escapar-me i sí que l’he de pagar per l’error que vaig cometre. Però també m’agradaria tenir els beneficis penitenciaris que tot intern té un cop està condemnat”, exposa, i remarca que a la presó mai ha tingut cap problema i que estudia i treballa. Ara la seva llibertat depèn que el jutjat accepti les propietats que vol aportar la família com a fiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia