Successos

Andalusia

El mossèn de l’església de La Palma d’Algesires creu que l’agressor el volia matar a ell

Un home ha irromput al temple, ha assassinat el sagristà i ha ferit tres persones

Poc abans ha atacat una altra església i n’ha ferit greument el capellà que hi deia missa

L’Audiència Nacional espanyola investiga els fets com un possible atac terrorista

El capellà de l’església de La Palma d’Algesires (Cadis), Juan José Marina, creu que l’atacant que ha entrat al temple i ha matat el sagristà probablement el volia matar a ell i es deu haver pensat que la víctima era el rector.

“En comptes de morir jo, ha mort ell”, ha lamentat en declaracions a l’agència Efe dimecres a la nit el mossèn d’una de les dues esglésies catòliques que han patit un possible atac terrorista que ara investiga l’Audiència Nacional (AN) espanyola. A més del sagristà de la Palma, l’agressor ha ferit quatre persones més.

Els fets han passat cap a les set del vespre, quan el presumpte agressor, Yasin Kanza, ha irromput amb un matxet de grans dimensions a la capella de San Isidro de la parròquia de Santa María Auxiliadora i ha apunyalat el vicari salesià Antonio Rodríguez, de 74 anys, que a aquella hora hi celebrava l’eucaristia.

El sacerdot ha resultat ferit de gravetat i ha hagut de ser intervingut quirúrgicament, però ja es troba fora de perill.

A continuació, l’agressor ha entrat “corrent” a l’església de la Nuestra Señora de La Palma a la cèntrica Plaza Alta d’Algesires, on s’hi ha acaba de celebrar l’eucaristia i el sagristà, Diego Valencia, estava recollint la taula de l’altar mentre alguns feligresos resaven. L’atacant ha trencat diverses coses i ha atacat Valencia. “Aquest home ha entrat per la porta donant crits, s’ha dirigit al sagristà. Ell li ha dit que trucaria a la Policia i aquí li ha donat el primer cop de matxet”, ha relatat el sacerdot.

La víctima ha aconseguit sortir del temple, possiblement per demanar auxili, però Kanza l’ha atrapat a l’exterior i l’ha continuat agredint fins que l’ha matat, segons ha explicat el rector. La víctima ha mort dessagnada per una ganivetada al coll i tres persones més han resultat ferides.

Després de sortir de La Palma, l’home ha anat cap a la Capilla de Europa, un temple situat davant de l’anterior, i ha picat a la porta, però com que estava tancada, ha marxat

En algun moment de les agressions l’atacant ha estat captat per una càmera i les imatges el mostren deambulant tranquil·lament amb el matxet.

Juan José Marina havia celebrat la missa en una altra església i un company l’havia celebrat a la seva parròquia poc abans de l’atac. “És una situació desconcertant al màxim. Això és molt dur”, ha lamentat. El mossèn creu que mai abans havia vist Kanza a l’església.

La Policia Local ha detingut finalment l’agressor a prop de la Plaza Alta i l’ha posat a disposició de la Policia Nacional espanyola, que aquest dijous el manté sota custòdia a la comissaria d’Algesires. Aquest dijous s’ha realitzat un registre en un habitatge d’Algesires, possiblement relacionada amb el detingut.

Fonts de la investigació han apuntat a EFE que no descarten que Kanza, de nacionalitat marroquina i d’uns 40 anys, sigui un llop solitari amb motivacions gihadistes, si bé aquest extrem està pendent de la investigació, de la qual se n’ha fet càrrec la Policia Nacional espanyola.

Les mateixes fonts han indicat que en el moment dels fets el sospitós anava vestit amb una gel·laba negra, símbol que la seva intenció no era immolar-se, ja que si aquesta hagués estat la seva intenció hagués vestit de blanc.

Tot i que el Ministeri de l’Interior manté la cautela sobre l’atac, l’Audiència Nacional, que s’encarrega de jutjar els assumptes terroristes a Espanya, investiga l’assumpte com a possible terrorisme.


Condol i condemna
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat el seu condol als familiars de la víctima mortal del “terrible atac d’Algesires” i ha desitjat una “ràpida recuperació” als ferits. El cap del govern ha traslladat “tot el nostre suport a la feina que fan les forces i cossos de seguretat de l’Estat”.

El líder de l’oposició, el popular Alberto Núñez Feijóo, també ha manifestat la seva consternació “pels atacs” i el seu “condol a la família del sagristà mort i els meus desitjos d’una ràpida recuperació als ferits”.

La Conferencia Episcopal Española (CEE) ha emès un comunicat on condemna de la manera més ferma la violència, “que no pot tenir lloc a la societat on vivim” i ha traslladat el seu afecte als familiars de les víctimes, a la diòcesi de Cadis i a la societat del Camp de Gibraltar.

També ha mostrat el seu rebuig la comunitat islàmica. “Amb profund dolor i molta tristesa, la Unió de Comunitats Islàmiques del Camp de Gibraltar s’ha assabentat del vil i covard atac terrorista perpetrat la nit d’aquest dimecres a la ciutat d’Algesires per un individu aparentment d’origen àrab”, ha indicat l’entitat en un comunicat.

La Comissió Islàmica de Melilla (CIM) ha condemnat “en la forma més enèrgica” el “violent atac terrorista patit a tres esglésies d’Algesires” i ha expressat el seu desig que “caigui tot el pes de la llei sobre els qui atempten contra la vida i la pau social”.

Pànic a la ciutat

El possible atac terrorista d’Algesires ha provocat el pànic també a fora de les dues esglésies que ha atacat amb un matxet.

Una mare i una filla se l’han creuat al carrer abans dels atacs, caminant amb un gran matxet, s’han espantat tant que han decidit refugiar-se a la capella de San Isidro, precisament la primera on tot seguit ha irromput l’agressor.

L’home ha entrat a l’església i ha passat a prop d’elles cridant. Les dues dones han aconseguit fugir, però han escoltat com els feligresos que eren a dins començaven a cridar, esfereïdes veient com l’individu apunyalava el sacerdot.

Una altra dona que en aquell moment era a la missa ha relatat que Kanza ha entrat a l’església cridant “per Al·là, per Al·là, que no ens moguéssim”. Tot i que la majoria de les persones que eren a dins s’han quedat quietes, aquesta testimoni i dues altres dones han decidit fugir. “O sortim, o ens enxampa aquí”, ha pensat.

Totes tres han anat corrents fins a una perruqueria propera, des de la qual han trucat a la policia. Mentre fugien han escoltat també els crits d’horror de la gent que continuava a la capella.

En el seu trajecte de San Isidro cap a La Palma el presumpte terrorista també ha generat l’alarma entre els veïns que el veien caminar amb una arma a la mà. Diverses trucades han alertat la Policia de la presència de l’atacant, que finalment ha estat detingut als voltants de la Plaza Alta, on poc abans ha deixat mort el sagristà del segon temple atacat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia