Successos

la crònica

Susqueda: un any sense sentència

Un embull de casos darrere el cas principal del crim, que també està ben embullat

“Ara toca al magistrat Rafael Ponce dictar sentència.” Així acabava la crònica que vaig publicar el 22 de març del 2022, en què explicava el judici que s’havia celebrat el dia abans contra Jordi Magentí (el sospitós del doble crim de Susqueda) i el seu fill Jordi Magentí Garcia, en el qual el fiscal els va demanar una pena de tres anys de presó i una multa de 60.000 euros per un cas relacionat amb una plantació de marihuana. Doncs avui fa un any i encara no tenen la sentència. Els primers mesos, el retard es justificava per uns problemes de salut que van mantenir apartat el magistrat Ponce de la feina de jutjar i sentenciar. A finals d’any, Rafael Ponce va ser assignat a la plaça de magistrat del jutjat de violència contra la dona número 1 de Mataró i la sentència dels Magentí va quedar al piló de pendents del jutjat penal número 1 de Girona, on fa pocs dies en quedaven 60 per enllestir. Una situació de lentitud de la justícia que no l’adoba pas la vaga dels lletrats de l’administració de justícia (els que abans coneixíem com a secretaris judicials).

La sentència que no arriba l’espera Jordi Magentí, amb l’esperança que l’absolguin, com va demanar el seu advocat, Benet Salellas, però també n’estan molt pendents els Mossos i especialment l’intendent Toni Rodríguez, el cap de l’ABP de Rubí, que d’aquí ha de ser jutjat al jutjat de primera instància número 5 de Girona per la demanda que ha presentat Jordi Magentí en contra seu per les paraules que va pronunciar davant dels mitjans de comunicació quan era cap de la divisió d’investigació criminal (DIC). “No tenim ni un sol dubte de l’autoria”, va dir Rodríguez el matí de la detenció de Magentí, que considera vulnerats els drets a l’honor i a la presumpció d’innocència i li reclama 300.000 euros per danys morals. El judici per la demanda a l’intendent ja s’havia de fer el setembre de l’any passat però la Generalitat, que representa els interessos de l’intendent, el va fer ajornar i ara està fixat per al 23 de maig. Segur que no serà el mateix afrontar la demanda si Magentí ha resultat condemnat o absolt de l’acusació del cas de la marihuana. Un cas que també penja de la investigació del cas del doble crim perquè la plantació que s’atribueix als Magentí la va descobrir un helicòpter que buscava Marc i Paula, i un cas que resulta força estrambòtic perquè tres dels testimonis de càrrec que van declarar en el judici contra Magentí ara estan a punt de ser jutjats per tràfic de droga i més delictes i ells afronten penes de més de dotze anys de presó. I el més paradoxal: són tres mossos d’investigació de Santa Coloma de Farners (el caporal Salvador Horta Muntané Garcia-Jubany, Salva; Juan Francisco Pozo Alba, i Óscar Hernández Rojo) que al seu moment van investigar la desaparició i assassinat de Marc i Paula. I els que havien de buscar la plantació d’en Magentí, però quan hi van anar, al menys el darrer cop, ja estava collida. I es va acusar Magentí sense haver comissat cap planta... Un embull de casos judicials darrere el cas principal del crim, que encara està en fase d’instrucció i també ben embullat. Per ara, primer de tot, toca al magistrat Rafael Ponce dictar sentència. Com deia fa un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia