Punt divers

Aconda de Flaçà continuarà amb la producció aturada per la manca de liquiditat

COMARQUES GIRONINES

Els treballadors de la factoria paperera Aconda de Flaçà (Gironès) no podran tornar a la feina la setmana que ve i la producció continuarà aturada perquè no tenen matèria primera. Tot i que l'empresa té comandes pendents, els problemes de liquiditat van fer aturar la producció durant una setmana. Una aturada que continuarà perquè no hi ha diners per comprar matèria primera. 'Tenim comandes per produir bastants dies, però falta matèria primera', ha explicat el president del comitè d'empresa, Joan Brugué. Mentrestant, els 240 treballadors de la factoria segueixen esperant l'arribada d'un inversor que injecti diners i eviti el tancament de l'empresa.

Aquesta setmana els treballadors de la factoria paperera Aconda de Flaçà han fet vacances perquè no hi havia matèria primera per continuar la producció. La setmana d'aturada es feia a canvi de les vacances que la plantilla tenia programades per la setmana el 9 al 16 de març i que ja estaven programades segons conveni. La falta de diners, però, ha fet que aquesta setmana tampoc es pugui engegar la producció i que la plantilla hagi de continuar aturada.

'Mentre no hi hagi matèria primera és millor no tenir personal a la fàbrica i arribar a pactes amb la direcció de l'empresa', ha detallat Brugué que explica que van avançant les setmanes d'aturades previstes al llarg de l'any a l'espera que hi hagi liquiditat per comprar matèria primera i engegar de nou la producció.

Aquest divendres els treballadors d'Aconda Paper han fet una assemblea per analitzar la situació de l'empresa i com avancen les negociacions. Brugué ha explicat que els pagaments dels sous estan 'al corrent' però que s'estan endarrerint. Els treballadors només han cobrat el 50% de la nòmina de gener i esperen que avui es faci efectiu el pagament de la meitat que falta.

Inversors anònims

El president del comitè d'empresa ha detallat que l'única sortida per frenar la liquidació de l'empresa es basa en l'aparició d'un inversor privat i una injecció d'ajut per part de l'administració. Assegura que hi ha diverses empreses interessades però que, de moment, es mantenen en l'anonimat per no 'entorpir' en les negociacions.

Per això, els treballadors creuen que la setmana que ve serà 'decisiva' per arribar a algun acord 'satisfactori' que pugui frenar el tancament de l'empresa. 'Seguim creient que ens en sortirem', ha assegurat Brugué. Tot i aquest optimisme, ha explicat que fa 'molts mesos' que arrosseguen aquesta situació i que els treballadors cada cop estan 'més desanimats'.

L'empresa Aconda va presentar concurs de creditors el passat octubre, i des d'aleshores havia intentat buscar finançament per tirar endavant el pla de viabilitat que havia de permetre continuar l'activitat a la paperera de Flaçà. Es calcula que calen uns 8 MEUR per tirar endavant l'empresa, però de moment la injecció de diners no ha arribat, ni per part de l'Institut Català de Finances (ICF) ni per part d'un inversor privat.

La situació va comportar que a finals de gener la direcció de la paperera, la família Carulla, presentés el cessament d'activitat. A la pràctica, això representa que s'obre un procés de liquidació i que es té un termini de 45 dies durant els quals s'haurà de trobar un inversor. Sinó, l'empresa haurà de tancar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.