Punt divers

Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i gendarmes francesos organitzen el primer operatiu transfronterer a la Cerdanya

ALT PIRINEU I ARAN

Ha estat el primer operatiu de vigilància i de seguretat ciutadana que s'organitza de forma conjunta a la Cerdanya pels diferents cossos de seguretat que hi ha a banda i banda de la frontera. Els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i els gendarmes francesos, han patrullat durant aquest dissabte per diferents pobles i àrees de la comarca. Els ciutadans i veïns de la zona han pogut així visualitzar la imatge d'una patrulla formada per un gendarme i un mosso d'esquadra o un gendarme i un guàrdia civil, per exemple, en una imatge inusual que, amb el pas del temps, serà més habitual. Aquesta acció és conseqüència de l'aplicació del Tractat de Blois.

Aquest dissabte han establert el primer operatiu de vigilància i control a la Cerdanya de forma conjunta, Mossos d'Esquadra, gendarmes francesos i Guàrdia Civil. L'ACN hi ha pogut ser present i n'ha pogut captar les imatges, insòlites a la zona. Al llarg del dia s'han seguit algunes de les patrulles que s'han organitzat en el primer operatiu d'aquestes característiques, però que té una clara voluntat i compromís de continuïtat.

Més de 10 d'agents, entre els tres cossos de seguretat que conviuen a la Cerdanya, han efectuat més d'una desena d'accions puntuals a diferents indrets de la comarca, entre el matí i la tarda. S'han organitzat un total de 6 patrulles amb la mobilització de 14 agents, la majoria gendarmes francesos.

Han portat a terme diferents accions de seguretat ciutadana en general, com per exemple controls de velocitat o fins i tot controls i escorcolls de vehicles en la lluita contra el tràfic d'estupefaents. De bon matí han començat a l'àrea del Túnel del Cadí uns, i Llívia i Guingueta d'Ix (Bourg-Madame), altres. A la tarda, han repetit controls en algunes d'aquestes zones i han patrullat per la fira d'hivern de Sallagosa.

L'acció conjunta de les forces de seguretat s'ha dut a terme en base als acords adoptats en el seu dia entre els estats espanyol i francès, acords recollits en el Tractat de Blois.

El tractat de Blois va ser signat el 7 de juliol de 1998 i va permetre la creació del Centre de Cooperació Policíaca i Duanera (CCPD) entre els dos països en el Pertús. El CCPD del Pertús va ser inaugurat el 25 de novembre del 2002 i la policia autonòmica catalana es va incorporar al tractat l'any 2007, després de l'aprovació feta a la Junta de Seguretat de Catalunya. En el mes de maig de 2008, agents dels Mossos d'Esquadra van entrar a formar part del CCPD.

El centre del Pertús està estratègicament implantat en el si d'un espai d'intensa circulació transfronterera, amb riscos inevitables en matèria de seguretat publica, de tràfics il·lícits de tota mena així com el trànsit de grups dedicats a la petita, mitjana i gran delinqüència.

A la zona cerdana, fronterera entre Catalunya i França, no s'ha creat un centre de cooperació de les característiques del Pertús. No obstant, els cossos de seguretat han d'estar coordinats i en aquest sentit s'ha organitzat aquest dissabte aquesta primera acció conjunta.

El responsable de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra a la Cerdanya, Manel Batllori, no ha dubtat en qualificar la posada en marxa d'aquest servei de 'fita històrica'. Batllori ha destacat la necessitat d'establir canals organitzats d'acció entre els diferents cossos de seguretat en benefici de la seguretat ciutadana.

L'operatiu que s'ha fet aquest dissabte ha servit, entre altres, per intercanviar informació sobre protocols i sistemes d'intervenció policial en determinats casos. Cal tenir en compte que l'equipament i les normatives vigents que serveixen per as gendarmes francesos són diferents a les que utilitzen Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra. Compartir aquestes dades i experiències ha estat un dels primers aspectes remarcables de l'operatiu.

D'altra banda, les patrulles conjuntes també han pretès oferir als veïns de la zona una imatge de treball organitzat. Aquesta situació era, als ulls dels veïns, del tot inusual. Aquesta dissabte, Mossos d'Esquadra i gendarmes de Bourg-Madame i Sallagosa recorrien carrers de Llívia fet que ha aixecat la curiositat de més d'un ciutadà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.