Punt divers

Neix a Monells la primera vedella de l'Estat a través d'un nou mètode que permet escollir el sexe de les cries

COMARQUES GIRONINES

La Diputació de Girona ha aconseguit, per primer cop a l'Estat, portar a la pràctica amb èxit un nou mètode que permet escollir el sexe de les cries de les vaques. El sistema consisteix en introduir uns anticossos al semen dels braus, que bloquegen cromosomes i garanteixen que les cries siguin vedelles. El sistema ja s'ha provat amb vaques i fa pocs dies, al centre de Monells (Baix Empordà), va néixer la primera vedella fruit d'aquesta tècnica. La cria s'ha batejat amb el nom de 'Diputació Sàhara'. El director de Semega, Xavier Carré, ha assegurat que amb el nou mètode es permet 'incrementar l'eficiència' de les explotacions que crien vaquí de llet.

El nou mètode s'ha testat al centre de Monells depenent de la Diputació de Girona, on estan ubicats els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega). Segons explica el president de Semega, la tècnica procedeix dels Estats Units i consisteix a introduir al semen dels braus una substància anomenada 'Alfabio', que conté anticossos que bloquegen el cromosoma 'Y'.

Un cop s'ha tractat el semen, els tècnics inseminen la vaca. Això permet que els cromosomes del brau que fecundin l'òvul siguin 'X' i, d'aquesta manera, s'assegura que la cria surti vedella.

El centre de Monells va aplicar aquesta nova tècnica a deu vaques. D'aquestes, cinc van quedar en estat i ara, una d'aquestes ja ha criat una vedella a qui s'ha posat el nom de 'Diputació Sàhara'. Les altres quatre tindran les seves cries en un termini de dos mesos.

Fins ara, a l'hora d'escollir el sexe de les cries de les vaques, hi havia tres tipus de sistemes. El primer consistia en sotmetre el semen del brau a corrents elèctriques. El director de Semega, però, ha explicat que 'amb aquest sistema es perd molta fertilitat, i cal inseminar cinc o sis cops una vaca perquè quedi en estat'.

El segon mètode era analitzar el semen i escollir només aquelles mostres que tinguessin més d'un 60% de cromosomes 'X'. El sistema, però, no garanteix que totes les cries siguin vedelles. El tercer és la fecundació in vitro. Tot i la seva eficàcia, però, aquest és massa car.

Efectivitat molt elevada

Ara, amb l'aplicació d'anticossos, Xavier Carré ha indicat que s'espera tenir 'una efectivitat molt elevada' a l'hora d'escollir el sexe de les cries. 'De moment, amb la inseminació hem tingut una eficàcia del 50%, i esperem que totes les cries que neixin siguin vedelles', ha ressaltat el director. Quan s'acabi el període d'experimentació, Carré també ha afegit que el nou sistema serà comercialitzable. 'A més, el seu cost no és prohibitiu pels guanys que es treuen', ha indicat el director.

Per la seva banda, el president de Semega i vicepresident de la Diputació, Joan Pluma, ha explicat que amb el nou mètode s'incrementa 'l'eficàcia de les explotacions' de vaquí de llet. Pluma ha ressaltat que, si s'aconsegueix que les millors vaques tinguin cries que siguin vedelles, s'assegurarà la qualitat de la llet i de la carn.

A més del centre de Monells, també hi ha altres granges de l'Estat que han començat a aplicar el mètode i estan a l'espera de resultats. 'Diputació Sàhara', però, ha estat la primera vedella nascuda amb la nova tècnica. La vedella va néixer el 5 de febrer passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.