Successos

Policial

Morts que esperen nom

Forenses, policies, mossos d'esquadra i científics treballen per identificar formalment diversos cossos apareguts els darrers mesos a les comarques gironines

Els forenses gironins i els Mossos treballen per posar nom a diversos cadàvers que han estat trobats casualment els darrers mesos a les comarques gironines. En alguns casos hi ha sospites de qui poden ser i s'està pendent de proves d'ADN o dentals per certificar o descartar la identitat. I en altres casos, no hi ha candidats per fer les comparacions.

Entre els casos de NN (No Name) en què s'està en espera de l'ADN hi ha el cas del cos d'un l'home parcialment momificat que el 8 d'agost passat uns turistes van trobar dins d'un tub de desguàs al costat de l'Aquadiver de Platja d'Aro. Diversos indicis (l'alçada, la roba...) van fer pensar que podia tractar-se de Carlos Girgas Garrido, un veí d'Olot de 49 anys que no havia donat senyals de vida des del gener i de qui es va denunciar la desaparició després de la troballa del cadàver. Els especialistes forenses van fer una comparació de la mandíbula del cos amb unes radiografies dentals del desaparegut que no van ser suficients per certificar-ne la identitat i ara s'està pendent dels resultats de les mostres d'ADN enviades als laboratoris.

També s'està treballant per identificar el cap encaputxat que uns caçadors van trobar el 26 d'octubre penjat en un bosc entre Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro. En aquest cas també hi ha un candidat per investigar i es provarà de fer-ho a través de la fórmula dental. Se sospita que pot ser un home desaparegut. Altres restes van ser trobades al març a la mateixa zona i a través de l'ADN es van identificar. Corresponien al desaparegut, que també hi havia deixat el cotxe.

Queda també per identificar el cadàver que uns boletaires van trobar el mes passat en un bosc a Llofriu. Les primeres hipòtesis es van dirigir a comprovar si es tractava d'Alfonso Paredes Conesa, de 36 anys i veí de Palafrugell, que constava com a desaparegut des del 27 de novembre del 2015. Però uns dies després que els Mossos van demanar mostres biològiques a la família per fer proves d'ADN, la policia alemanya va enviar un comunicat en què s'exposava que havien identificat Alfonso Paredes en aquell país, que estava en perfectes condicions i que no volia que el busquessin més. Ara s'haurà de trobar un altre candidat per provar d'identificar el mort.

També s'haurà de fer els tràmits per certificar científicament la identitat del cos que una barca de pesca de Palamós va enganxar a les xarxes el 25 de novembre, tot i que no hi ha dubtes que es tracta de Martí Que Quer, el veí de Barcelona que va desaparèixer el 28 de febrer mentre pescava amb canya a Aigua Xelida.

També s'hauran de fer les proves pertinents per certificar la identitat del cos que un caçador va trobar el 16 de novembre als Banys d'Arles (Vallespir), tot i que els investigadors estan convençuts que es tracta de David Piella, el mosso d'Olot que havia desaparegut el 26 d'abril del 2013. En aquest cas, les tasques d'identificació hauran d'anar a càrrec de la gendarmeria i dels metges legals francesos.

Aquests són els darrers casos de No Name trobats a les comarques gironines, però hi ha cadàvers que continuen sense nom tot i que han passat anys. El més flagrant, el de la noia trobada penjada a Portbou el 4 de desembre del 1990. També està sense nom el noi estrangulat trobat el 1994 en un descampat a Capmany, a prop de la base militar de Sant Climent Sescebes. I la parella assassinada trobada el 7 d'abril del 2000, al camí de l'ermita de Santa Llúcia, a la Jonquera. I ja han transcorregut sis anys i encara no s'ha pogut identificar l'home trobat el 21 de maig del 2009 en un canal al port esportiu de Roses. I tampoc se sap qui és el mort –només hi havia el crani, els fèmurs i la pelvis– que va ser trobat el juliol del 2012 a la muntanya de Sant Grau, a Tossa de Mar. El cas s'investiga com un homicidi, ja que al crani s'hi va detectar un forat que evidenciava que havia rebut un tret. I també queda pendent de posar nom al noi jove que el desembre del 2012 va ser trobat en unes circumstàncies ben especials a Sant Daniel, a Girona. El cos el van localitzar mentre buscaven el seu parent els familiars de Baltasar Rodríguez Martin, el boletaire de 74 anys de Sarrià de Ter que continua desaparegut des del 15 de novembre del 2011. I gairebé segur que ja mai se sabrà d'on van sortir i qui eren en vida les vuit calaveres que van aparèixer al mar a Roses el 28 de novembre de l'any passat. La llista de No Name als arxius policials encara és més llarga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia