Successos

Multa de 2.880 euros per haver causat danys a una escultura del Museu Dalí

La noia diu que es volia fer una foto amb l'obra i nega que pretengués trencar-la

Natalia Sàvtxenko, una turista russa que el 5 de gener va causar danys a una escultura de grans dimensions que està exposada a l'entrada del Museu Dalí de Figueres, va ser jutjada ahir per les destrosses que va ocasionar a l'obra. En la vista, la jutgessa va condemnar la noia in voce al pagament d'una multa de 2.880 euros com a autora d'un delicte de danys provocats per una imprudència greu contra un bé del patrimoni històric. La pena que se li va imposar va ser la que el ministeri públic demanava per a la jove. A preguntes precisament de la fiscal, Sàvtxenko va manifestar que es va recolzar a l'escultura de l'Àliga de Valls, si bé va matisar que l'únic que pretenia era fer-se una fotografia amb l'obra. Hi va afegir que no va actuar de mala fe ni amb la intenció de trencar-la, i la seva advocada, Judit Clos, també va considerar que “es va tractar d'un accident”.

A causa del fet, però, que la noia va admetre haver estat la responsable dels desperfectes a l'escultura, es va arribar a un acord entre la fiscal i l'advocada de Sàvtxenko, de tal manera que la jove va acceptar la multa de 2.880 euros. El delicte pel qual va ser condemnada està recollit a l'article 324 del Codi Penal. En aquest, s'hi especifica que qui per imprudència greu origini danys en una quantia superior a 400 euros en un arxiu, registre, museu, biblioteca, centre docent, gabinet científic, institució anàloga o en béns de valor artístic, històric, cultural, científic o monumental, així com en jaciments arqueològics, ha de ser castigat amb una pena de multa que pot anar dels 3 als 18 mesos, depenent de la importància dels desperfectes. En aquest cas, Sàvtxenko haurà de fer front al pagament de 6 euros diaris durant 16 mesos.

L'episodi va tenir lloc la vigília de Reis a la tarda, quan la noia, el seu marit i una altra parella van anar a visitar el Museu Dalí. Mentre teòricament li feien una foto, la jove es va recolzar o repenjar en una de les ales de l'àliga, que va cedir (aquesta escultura és un regal que una colla de Valls va fer a la família de Salvador Dalí). Els Mossos van detenir la turista per un delicte de danys, va passar la nit als calabossos i va ser traslladada davant del jutge l'endemà, quan va quedar en llibertat provisional. Les dues parelles havien de marxar al seu país ahir, però és el dia en què Sàvtxenko va ser citada a judici, que es va celebrar al jutjat d'instrucció 7 de Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia