Successos

policial

operació antiterrorista

Detenen un altre germà d'un gihadista mort a Síria

Se sospita que un veí de Santa Coloma enviava diners per finançar el grup terrorista Estat Islàmic

El juliol passat, la Guàrdia Civil va arrestar a Arbúcies els seus dos germans pels mateixos fets

La Guàrdia Civil va detenir ahir Mohamed el Jelaly, un veí de Santa Coloma de Farners, de 43 anys i de nacionalitat marroquina, acusat de fer arribar diners a membres del grup terrorista Estat Islàmic. Es tracta del germà gran d'Omar i Abdelhak el Jelaly, els quals van ser arrestats a Arbúcies el juliol de l'any passat pels mateixos fets i, des d'aleshores, estan en presó provisional. La investigació apunta que tots tres formaven part d'una complexa trama organitzada que enviava fons a combatents de zones de Síria i l'Iraq que estan en conflicte. Es dona la circumstància que un altre germà dels detinguts s'havia desplaçat amb la seva família a Síria, on va perdre la vida en combat. Lligat a aquesta circumstància, quan l'estiu del 2016 van ser arrestats dos dels germans a Arbúcies, van al·legar que a qui enviaven diners era a la cunyada. Van manifestar que l'esposa del seu germà es va posar en contacte amb ells i els va relatar que estaven passant gana i moltes penúries a Síria. I que per tal que la dona i els fills no quedessin teòricament desemparats, els remetien diners (la vídua del seu germà encara resideix allà, a prop d'Alep).

La detenció de Mohamed, doncs, s'ha efectuat vuit mesos després que la dels seus germans, que tenien llavors 22 i 33 anys. La Guàrdia Civil va arribar ahir a Santa Coloma a les sis del matí i va muntar un ampli dispositiu. Quan els agents van accedir al domicili de l'home, estava en companyia de la seva esposa i els seus tres fills. La família resideix ben bé al centre de la població –una part de l'edifici dona a la plaça Farners, tot i que la seva entrada al bloc és pel carrer Lluís Món–.

Mohamed el Jelaly treballa de pintor. Segons va explicar l'alcalde, Joan Martí, va arribar al municipi l'any 2000. Després d'un temps, es va traslladar a Arbúcies amb els seus familiars i va retornar a la capital de la Selva entre el 2007 i el 2008. “És una persona perfectament arrelada, que viu amb normalitat. Mai havia protagonitzat cap incidència”, va indicar Martí, que va afegir que res feia pensar aquesta situació.

La Guàrdia Civil va estar escorcollant el pis unes sis hores, en presència de l'acusat. Diversos agents armats van custodiar l'entrada de l'edifici, i la Policia Local va ajudar en les tasques de regulació del trànsit. Minuts abans de les 12, els efectius van sortir de l'immoble carregats amb caixes i maletins de material comissat. I, poc després, es van endur detingut l'home, que va pujar al cotxe patrulla cobrint-se el rostre amb una jaqueta.

La investigació va començar a principis del 2016. Se sospita que els germans utilitzaven diverses identitats i intermediaris per fer arribar els fons a integrants de les files d'Estat Islàmic. Les quantitats que enviaven no eren gaire elevades per no cridar l'atenció. La presència d'un seu germà a la zona de conflicte va motivar que la resta de germans s'organitzessin per recaptar diners i que aquests arribessin a Síria. Quan els dos veïns d'Arbúcies van ser detinguts, Mohamed va comentar a coneguts seus que era el primer sorprès, si bé la investigació ha acabat determinant que tenia un paper rellevant dins l'entramat.

El dispositiu l'ha dut a terme el servei d'informació de la Guàrdia Civil, amb col·laboració de l'Europol. Han actuat sota la direcció del jutjat central d'instrucció número 1 i de la fiscalia de l'Audiencia Nacional. Està previst, per tant, que declari a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia