Successos

Seguretat

Aspirants amb talent

Èxit de públic a la primera Fira d'Emergències al Pla de l'Estany, que es va celebrar al parc de la Draga de Banyoles

Els cossos van preparar proves i tallers per a la mainada, que van obtenir el carnet de “miniauxiliar especialista”

La simulació d'un rescat de muntanya dels bombers, que van estabilitzar una persona ferida a causa d'una caiguda, la van subjectar a un dels efectius i van ser pujats enlaire amb una corda cap a l'helicòpter, que va evacuar després l'excursionista a l'hospital. Aquesta escenificació va anar seguida de la comprovació del bon caràcter i el gran olfacte del grup de gossos de la Creu Roja especialistes en la localització de desapareguts; de l'alliberament d'un xoriguer per part del Cos d'Agents Rurals, que fa uns mesos van trobar aquesta au ferida i han aconseguit que es recuperés totalment i tornés a alçar el vol feliçment, i també de la visualització de la potència del canó d'una cisterna dels ADF acabada d'estrenar, amb una capacitat de 8.000 litres d'aigua. Són algunes de les interessants demostracions que ahir es van veure a la primera Fira d'Emergències del Pla de l'Estany, que es va celebrar al parc de la Draga de Banyoles. Centenars d'assistents van interactuar amb el personal humà dels diferents cossos, van escoltar de prop en què consisteix la seva feina i, fins i tot, es van posar en la seva pell emprovant-se els equipaments i coneixent com funciona el material logístic que utilitzen els professionals de cada àmbit.

Al costat del pavelló municipal, es van poder visitar els estands dels Mossos, els Bombers, els ADF, els Agents Rurals, la Policia Local de Banyoles, Protecció Civil, el SEM i la Creu Roja. L'esdeveniment va combinar la part didàctica i la lúdica i, sens dubte, els més petits van gaudir de valent amb activitats pràctiques. Si superaven les entretingudes proves d'almenys 4 cossos, obtenien el carnet de “miniauxiliar especialista” en emergències.

El cap del parc de bombers de Banyoles, Joan Solé, mostrava la ruta pels espais instal·lats. El recorregut començava al punt de trànsit, des d'on solen coordinar les tasques en casos de recerques, rescats o incendis i, al costat, s'informava dels projectes socials en què el cos col·labora. Fent uns passos més, se sentien alguns pares que s'acostaven a un dels companys i, referint-se als fills, li comentaven somrient: “Et portem un aspirant a bomber.” Ell els posava el casc i la vestimenta, podien baixar després per la barra d'incendis i fer un circuit de fum dins d'una carpa, on se'ls posava el repte de localitzar un ninot.

La vocació, el seny i la consciència són alguns valors que es destacaven a l'estand dels ADF de l'Estany i, en el dels Agents Rurals, s'hi posava de manifest que eduquen per al respecte al patrimoni natural i que, entre les múltiples tasques que realitzen, treballen en la prevenció i investigació d'incendis forestals. Així mateix, els Agents Rurals van enumerar les arts de caça prohibides, van mostrar un rusc de vespa asiàtica i van oferir informació sobre els Triops, uns crustacis prehistòrics. És una espècie protegida i a l'estany intermitent d'Espolla és un dels pocs llocs al món on se'n troben cada cop que s'omple. A l'estand dels Agents Rurals molts nens i nenes, a més, hi van fer un taller en què van immortalitzar el seu nom i petjades d'animals amb fang.

Al punt de la policia local de Banyoles també hi havia penjades una col·lecció de fotos del cos. Una de les més antigues era dels anys setanta. La imatge és d'una diada de Sant Jordi, quan temps enrere es feia un sorteig entre els alumnes dels col·legis de la població i, l'estudiant que guanyava, anava a plantar un arbre, acompanyat dels agents. A banda, els sanitaris del SEM van ensenyar maniobres de reanimació i, a Protecció Civil, com es poden evitar accidents a la llar. La mainada, així mateix, va gaudir fent-se la gorra dels Mossos i pujant a les patrulles policials i a les motos. En aquest cos, van aprofitar per donar consells en relació amb les inspeccions de gas. Van recordar que no s'ha de permetre el pas al domicili a persones desconegudes sense cita prèvia personalitzada i que, en el moment del servei, no es donin rebuts ni dades bancàries ni tampoc es pagui l'import en efectiu, ja que el cost de les revisions legals s'acostuma a carregar al rebut mensual.

Sensibilitzar
pel que fa a la prevenció i la seguretat va ser un dels objectius de la fira, organitzada pel Consell Comarcal del Pla de l'Estany, en col·laboració amb l'Ajuntament de Banyoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia