Denúncies falses: un mal negoci

Els Mossos de Gavà han enxampat en les darreres setmanes quatre persones que s'havien inventat atracaments per aconseguir diners. Adverteixen als denunciants aprofitats que podrien acabar condemnats per simulació de delicte

Una empleada que simula que han atracat la gasolinera on treballa per quedar-se la recaptació, un home que s'inventa que li han robat els diners que li havien donat els seus companys de feina per comprar loteria de Nadal o una dona que fingeix que li han fet una estrebada i engreixa desmesuradament el valor dels efectes que suposadament li han sostret. Aquestes són tres de les simulacions de delicte amb què s'han trobat els agents de la comissaria dels Mossos de Gavà en les darreres setmanes. Segons la policia, aquestes persones acostumen a inventar-se els fets per aconseguir diners, tot i que el tipus de delictes inexistents que es denuncien engloba cada vegada camps més diversos, des d'un robatori fins a l'abandonament d'un menor per venjar-se dels pares. Els Mossos, però, adverteixen els denunciants aprofitats que s'abstinguin d'inventar-se fets, perquè, si els enxampen, podrien acabar detinguts i condemnats per simulació de delicte.

9.000 euros de recaptació

Aquest és el cas d'una parella d'amics del Prat de Llobregat que va decidir simular un atracament a la benzinera de Begues (Baix Llobregat) on la dona treballava, per quedar-se la recaptació. El 12 de novembre passat, la dona, de 38 anys, va denunciar als Mossos que un lladre havia entrat a la gasolinera amb ulleres de sol, amb una gorra i amb la boca tapada amb un mocador, i que, després d'estirar-la pels cabells i de clavar-li diversos cops de puny, havia agafat tots els diners de la caixa enregistradora. Segons va explicar als agents, després l'atracador la va obligar a empentes i cops a entrar en un despatx i va fugir amb la resta de la recaptació. En total, més de 9.000 euros en efectiu, ni més ni menys. L'empleada va relatar els fets amb ets i uts, però les imatges gravades per les càmeres de seguretat la van delatar. En veure que els Mossos l'havien enxampada, la dona va haver de reconèixer que ella i un amic seu, de 32 anys, havien simulat l'atracament, i al final tots dos van acabar detinguts per simulació de delicte i per haver robat la recaptació de la benzinera.

L'excusa de la loteria

Aquesta, però, no és l'única denúncia falsa detectada pels Mossos de Gavà al novembre. El dia 29 van detenir una altra dona que s'havia inventat que li havien robat la bossa d'una estrebada a Viladecans (Baix Llobregat). La detinguda va facilitar als agents una descripció comuna del suposat lladre i va aprofitar per inflar el valor dels objectes que suposadament li havia robat. Ho va fer de manera tan desmesurada, però, que els investigadors van sospitar de seguida i la van enxampar. Més curiós és el cas d'un veí de Viladecans que va denunciar que dos atracadors l'havien amenaçat amb un ganivet a la sortida de la feina, la mitjanit del 14 de novembre, i li havien robat la cartera, on duia la documentació i 800 euros que els seus companys li havien donat perquè comprés loteria de Nadal. Quan els Mossos van citar l'home a la comissaria per aclarir els fets, es va enfonsar i va admetre que s'ho havia inventat tot.

Un nadó abandonat

Un altre cas de denúncia falsa amb què s'han trobat els Mossos és el de la dona que el 9 de novembre va portar a la comissaria una nena d'un mes i mig que, segons va dir, havia trobat abandonada en un cabàs al parc Tallinaires de Castelldefels. Els agents es van estranyar que la dona sabés qui eren els pares de la criatura, i van descobrir que era cosina seva. Els Mossos van detenir els pares, d'origen bosnià, però la detenció va quedar sense efecte perquè es va descobrir que tot plegat havia estat una denúncia falsa de la denunciant, que volia revenjar-se per una desavinença familiar. La denunciant va ser detinguda per simulació de delicte i va quedar en llibertat amb càrrecs per ordre judicial.

Des d'una multa fins a penes de presó

Les denúncies falses per obtenir un benefici econòmic són les més habituals, però n'hi ha de més insòlites. Com, per exemple, la que va presentar, també a la comissaria de Gavà, un home que va assegurar que un grup de delinqüents l'havien segrestat durant unes hores i li havien robat els diners que duia a sobre, i tot per amagar a la seva parella, amb qui s'havia de casar, que havia anat tota la nit a fer copes i s'havia gastat centenars d'euros. Davant la temptació de mentir, els Mossos adverteixen els més espavilats que inventar-se fets és un delicte, i que, per tant, pot tenir conseqüències. De fet, el Codi Penal castiga la simulació de delicte amb penes de fins a dos anys de presó quan s'atribueix falsament un delicte a una persona, i amb una pena de multa quan es fingeix ser víctima d'un delicte o es denuncia una infracció inexistent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.