Successos

Una nena mor ofegada a la piscina municipal de Ripoll

Els fatídics fets van passar ahir quan la menor, de quatre anys, realitzava un curset de natació juntament amb els seus companys d'escola

Era alumna del col·legi Pirineu, de Campdevànol

Un desolador fet es va produir ahir a la piscina municipal de Ripoll, on una nena de quatre anys va morir ofegada durant una activitat escolar. La criatura era alumna de l'escola Pirineu, de Campdevànol. El trist succés va tenir lloc mentre la menor realitzava un curset de natació d'educació infantil junt amb altres nens i nenes del seu col·legi a les instal·lacions de la piscina municipal, que és al carrer de Concepció Ducloux. Un cop es va acabar la sessió, a quarts de dotze del migdia, els mestres, els monitors i la mainada van anar als vestidors, on van trobar a faltar la menor. Aleshores van tornar a la piscina i la van trobar ofegada a l'aigua. Immediatament, van donar l'alerta als serveis d'emergències, que van rebre l'avís a les 11.49 h. Fins al lloc es van desplaçar dues ambulàncies del SEM, un helicòpter, cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra i agents de la policia local. Els sanitaris van practicar maniobres de reanimació a la nena una llarga estona, però, malauradament, els esforços van ser sense èxit.

Els Mossos van obrir una investigació per aclarir les causes de l'ofegament. Paral·lelament, el SEM també va activar un equip de psicòlegs per poder atendre els familiars de la víctima, els monitors de la piscina, els professors del col·legi i els companys de la petita.

El Departament d'Ensenyament, el Consell Comarcal del Ripollès, el Consell Esportiu de la comarca i els ajuntaments de Ripoll i Campdevànol van emetre un comunicat conjunt on van mostrar la seva aflicció davant d'aquest “fet luctuós” i hi van afegir que estan treballant per aclarir-ne les circumstàncies. Les cinc institucions també van traslladar el seu sentit condol a la família i a la comunitat educativa; i es va informar que, “en senyal de dol i de respecte”, s'han suspès els Jocs Esportius Escolars de Catalunya, que s'havien de dur a terme avui a la piscina municipal de Ripoll.

En una posterior compareixença, l'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, va manifestar visiblement afectat la consternació de tot el poble. “Són circumstàncies que costen d'entendre i d'explicar, sentim una profunda tristesa.” El seu homòleg de Ripoll, Jordi Munell, va coincidir amb Manso a remarcar que hi ha una investigació oberta per la policia judicial i científica per intentar esclarir els fets.

Tres dies de dol oficial

La piscina municipal de Ripoll la utilitzen des de fa anys totes les escoles del Ripollès, perquè és l'única coberta de la comarca. Segons Jordi Munell, ahir hi havia quatre monitors amb experiència, dues persones de manteniment, cinc mestres i altres usuaris –alguns van col·laborar en les tasques de socors– i ningú va veure res: “Ni van sentir un xipolleig, ni un crit, res de res.” La piscina, que té dos vasos –el d'aprenentatge i ús terapèutic, i l'ordinari–, estarà tancada fins dilluns.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Josep Polanco, també va especificar que van posar professionals psicopedagògics totalment al servei de la família i de la comunitat educativa. Va subratllar, alhora, que estan recollint “totes les informacions per saber les circumstàncies exactes de com es van produir els fets”.

L'Ajuntament de Campdevànol va dur a terme un ple extraordinari per decretar tres dies de dol oficial i els representants municipals van presidir un minut de silenci al davant de la casa consistorial, amb l'assistència de nombrosos veïns. Les banderes dels edificis públics del municipi i també de Ripoll onegen a mig pal.

LES FRASES

És un cop molt dur. No podem fer res més que acompanyar la família i la comunitat educativa
Joan Manso
Alcalde de campdevànol
Tot el suport als familiars, la comunitat educativa i el personal de la piscina, que estan molt afectats
Jordi Munell
Alcalde de Ripoll
Farem tot el que estigui a les nostres mans per acompanyar en un fet tan dolorós
Josep Polanco
Delegat d'ensenyament a Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia