Successos

Tribunals

A judici per no haver acudit a una mesa electoral, a Roses

La fiscalia demana que s’imposi a l’acusat una pena de deu mesos de presó

Es tracta del tercer cas de característiques semblants que arriba a l’Audiència de Girona en els últims tres mesos

L’Audiència de Girona està previst que aculli al juny un judici contra un ciutadà que no va acudir presumptament a una mesa electoral de Roses, en la qual havia estat designat. Es tracta del tercer cas de característiques similars que s’ha jutjat en aquest mateix òrgan en tan sols tres mesos de diferència. Les diverses indagacions sobre l’incident que va tenir lloc a Roses es van dur a terme des del jutjat d’instrucció número 8 de Figueres. Segons es manté en l’escrit de conclusions provisionals de la fiscalia, l’acusat –de qui no consten antecedents penals– era plenament conscient de les obligacions que recull la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general (Loreg). Malgrat això, el ministeri públic indica que l’home no es va dirigir a la mesa de Roses on havia estat nominat com a vocal, amb motiu de les eleccions generals espanyoles del 20 de desembre del 2015. A més de no presentar-s’hi, s’hi va afegir el hàndicap que tampoc va al·legar cap motiu ni excusa que justifiqués la causa de la seva incompareixença. La fiscalia considera que aquests fets són constitutius d’un delicte electoral, pel qual demana deu mesos de presó per a l’home. El judici per aquest cas està assenyalat per al 20 de juny, a la sala de vistes de la secció quarta de l’Audiència de Girona.

Es dona la circumstància que, el mes de març, la secció tercera va condemnar a tres mesos de presó una dona que tampoc es va presentar al col·legi electoral de la població de l’Escala durant els mateixos comicis generals al Congrés i al Senat del 20-D del 2015. La fiscalia també sol·licitava inicialment deu mesos de presó per la comissió d’un delicte electoral. A l’inici de la vista oral, però, el ministeri públic i la defensa de la dona van arribar a un acord, que va suposar una rebaixa de la condemna. Es va acabar imposant tres mesos de presó a l’acusada, qui va reconèixer els fets. El tribunal li va suspendre el compliment de la pena, amb el condicionant que no tornés a perpetrar un altre delicte durant els pròxims dos anys.

Multa de 1.080 euros

Aquest mes de maig, la secció quarta de l’Audiència de Girona va condemnar a pagar una multa a un veí de Llançà acusat de no haver-se presentat a una mesa electoral pels comicis al Parlament de Catalunya, que es van fer el 27 de setembre del 2015. L’home s’enfrontava a un any de presó per un delicte electoral. Durant el judici, el declarant va assegurar que sí que va acudir al col·legi electoral, tot i que reconeix que va fer tard. Va relatar que aquell dia va sortir de casa puntual amb la parella, però el cotxe no els va arrancar. Un amic va passar casualment amb el seu vehicle per allí, i li va demanar que el portés. I, segons hi va afegir, va arribar al col·legi electoral a un quart de nou del matí (la seva obligació era ser-hi a les vuit en punt).

L’home havia d’exercir de segon vocal titular en una mesa. La sentència indica que ha quedat acreditat que es va presentar abans de les nou del matí, que és quan obre el col·legi, però en cap cas va arribar a un quart de nou, com va especificar ell, sinó més tard. L’havien citat correctament al seu domicili, l’havien advertit de les conseqüències de no anar-hi i disposava de set dies per excusar-se justificadament. Si no complia la seva obligació, s’enfrontava a una pena de presó que va des dels tres mesos a un any o a pagar una multa d’entre 6 i 24 mesos.

Durant el judici, el processat va sostenir que tan sols va arribar 15 minuts tard al col·legi i que, un cop allí, un policia i una dona que no va ser capaç d’identificar li van dir que ja no calia que es quedés, perquè s’havia constituït la mesa amb la suplent. Tot i que alguns testimonis de la mesa on havia d’estar com a vocal admeten que el van veure al col·legi electoral, van negar que parlés amb ells o li comentessin que podia marxar. A més, l’acta recull que van nomenar la substituta com a segona vocal a les 8.30 h, és a dir més tard de l’hora que ell concreta que va arribar.

“Les dades ens porten a estimar provat que l’acusat no es va presentar dins del col·legi electoral a la mesa. En el millor dels casos es va limitar a observar la formació de la mesa electoral i, veient que hi era present la vocal substituta, va marxar d’allà incomplint el seu deure”, determina la sentència. La resolució judicial també conclou que l’home no només va fer tard, sinó que hi va haver una “voluntat clara” de no exercir la seva obligació com a vocal. Per aquest motiu, va ser condemnat a pagar una multa de 1.080 euros com a autor d’un delicte electoral.

LES DATES

20.06.17
La vista oral per aquest episodi està previst que se celebri a la secció quarta de l’Audiència de Girona.
20.12.15
Un veí de Roses no va exercir el seu càrrec de vocal en la jornada dels comicis generals al Congrés i al Senat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia