Successos

La fiscalia demana 12 anys de presó per a l’acusat d’haver apunyalat un mosso

Els fets van tenir lloc a Blanes, l’estiu del 2014

Tres agents més van resultar ferits mentre reduïen el processat

Es resistia a ingressar en un centre psiquiàtric

L’Audiència de Girona serà el marc d’un judici contra un veí de Blanes, Juan García Baena, acusat d’haver apunyalat un mosso d’esquadra al cap. Els fets es van originar a Blanes, el 17 de juliol del 2014. En la intervenció, tres agents més van resultar ferits mentre intentaven reduir el processat. Tant els policies com professionals mèdics i de l’àmbit social que s’encarregaven de la tutela de García Baena s’havien dirigit aquell dia a casa de l’home per procedir al seu internament forçós en un centre psiquiàtric. Ell es resistia a acompanyar-los i va arremetre presumptament contra els agents de l’autoritat. La fiscalia li demana tres anys i mig de presó per un delicte d’atemptat; vuit anys de presó per atemptat en concurs ideal amb un homicidi en grau de temptativa; sis mesos de presó per un delicte de resistència i el pagament d’una multa d’un total de 2.160 euros per tres faltes de lesions.

L’acusat, originari de Barcelona, té 58 anys. Va ingressar provisionalment a la presó per aquesta causa el 5 d’agost del 2014 (l’11 de juliol del 2016 el jutjat de Blanes va prorrogar-li el termini un any més, en espera del judici). La vista oral se celebrarà el proper 4 de juliol, a la secció quarta de l’Audiència.

La fiscalia manté que, el 17 de juliol del 2014 al matí, l’acusat estava al seu domicili de Blanes. El metge psiquiatre que el tractava, una treballadora social de la Fundació Tutelar de les comarques gironines que n’era la tutora i un altre empleat de l’entitat es van adreçar a l’immoble del processat per dur a terme el seu internament involuntari. S’havia sol·licitat prèviament el suport d’una patrulla dels Mossos per realitzar l’actuació. El ministeri públic hi afegeix que els professionals que l’assistien i que s’encarregaven de la seva tutela van accedir a l’habitatge sense esperar els agents ni haver comentat la situació amb ells. Haurien fet, suposadament, cas omís del protocol establert en aquests casos, ja que tampoc hi havia una ambulància medicalitzada ni havien advertit del grau de perillositat del ciutadà a la patrulla.

Dos mossos que havien estat assignats per aquest servei van veure com els professionals encarregats de l’internament entraven al pis de García Baena. Els agents es van adonar que hi havia un altercat i van irrompre al domicili, en témer una possible situació de risc. L’acusat, llavors, va intentar agredir amb un ganivet els dos policies, que van esquivar l’atac.

L’investigat va fugir i es va dirigir al portal de l’immoble. Allí es va trobar amb un altre mosso, a qui va propinar diverses punyalades a la part esquerra del cap. I, a causa de la tenaç oposició que García va mantenir, tres mossos més van patir lesions durant el forcejament per reduir-lo i detenir-lo.

Tres dels quatre agents afectats reclamen per les ferides i les seqüeles. La fiscalia requereix que indemnitzi el mosso que va apunyalar amb 21.912 euros. I, als altres dos, amb 3.496 i amb 1.175 euros. Es considera l’acusat responsable civil directe, i la Fundació Tutelar, responsable civil subsidiària.

Com a atenuant, la seva capacitat volitiva i cognitiva estava afectada a causa d’una malaltia mental i, com a agreujant, s’aprecia la reincidència. L’Audiència li va imposar el 2008 sis anys d’internament psiquiàtric per homicidi, després que el 2006 matés a ganivetades un veí que es mofava d’ell perquè en ocasions vestia de dona.

LA DATA

17.07.14
L’incident es va produir a l’edifici on residia García Baena, al barri de la Plantera de Blanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia