Successos

El foc amenaça l’espai natural de Doñana

El vent dificulta l’extinció de l’incendi, que les autoritats sospiten que va ser provocat per l’acció de l’home

Les flames obliguen a desallotjar almenys dues mil persones

La força del vent empenyia ahir cap al cor del Parc Natural de Doñana les flames de l’incendi que dissabte el vespre es va declarar al paratge de La Peñuela de Moguer (Huelva) i que se sospita que va ser provocat per l’acció de l’home. De fet, al llarg del dia d’ahir les flames van arribar a entrar a l’espai natural i a l’hora de tancar aquesta edició el foc continuava actiu però no avançava amb la mateixa rapidesa que al matí. El vent canviant es va convertir en el principal escull per controlar el foc, que va obligar dissabte al vespre a desallotjar més de dues mil persones.

El dispositiu d’extinció d’incendis forestals d’Andalusia (Infoca) va ordenar desallotjar el Parador Nacional de Mazagón, els càmpings de Doñana i el de Cuesta de la Barca, un hotel i diverses cases. Tots els ocupants de l’hotel i els veïns de les cases afectades, ahir, però, van ser autoritzats a tornar-hi. La força de les flames va deixar també 50.000 persones aïllades a Matalascañas (Huelva), pel tancament de la carretera A-483, que va deixar el nucli urbà sense vies d’accés ni de sortida. I es podien veure ahir en aquest municipi de platja de Matalascañas milers de turistes deambulant pels carrers, que es van quedar amb les seves maletes “sense poder agafar els cotxes i sense saber on anar”.

L’incendi va començar passades les nou del vespre sense possibilitats que els efectius aeris poguessin treballar. Durant la nit el vent va anar alimentat en foc, que va anar avançant amb virulència i sense control, fins al matí, quan van poder intervenir els mitjans aeris. Més de 550 efectius de l’Infoca, de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i del Consorci Provincial de Bombers, amb més de dues dotzenes de vehicles terrestres i fins a 25 mitjans aeris, van treballar durant tot el dia d’ahir en les tasques d’extinció.

Segons van informar les autoritats tots aquests efectius treballaven en tres fronts, però el més preocupant de tots és el que amenaça l’entorn del Parc Natural de Doñana, una de les principals reserves ecològiques d’Europa. A la zona també hi havia un contingent de vuitanta guàrdies civils fent feines de seguretat ciutadana i ordre públic.

Les autoritats sospiten que darrere l’origen del foc hi ha la mà de l’home. Així ho va dir el responsable de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia, José Fiscal. En declaracions a Canal Sur, Fiscal va assenyalar que “tot indica que darrere el foc hi ha la mà de l’home”. Tampoc no va descartar que el foc hagués estat causat per l’acció de l’home, ja sigui per una negligència o de manera intencionada, la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, que va rebre la solidaritat de totes les forces polítiques.

L’organització Ecologistes en Acció va expressar la seva consternació per l’incendi forestal que amenaça aquest espai natural i va exigir que es depurin responsabilitats perquè el “delicte” no quedi impune.

LA XIFRA

50.000
persones
van quedar aïllades a la localitat de Matalascañas (Huelva), en tallar-se la carretera a causa del foc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia