Successos

Medi ambient

Nova tècnica dels Bombers per sufocar el foc del rostoll

Els Bombers reclamen als municipis envoltats de conreus que fixin perímetres de protecció tot llaurant els camps

Alt risc d’incendi a Ponent per una temperatura fora del normal i poca pluja

Els Bombers han consolidat a Lleida un nova tècnica per poder sufocar i atrapar amb més rapidesa els focs agrícoles, que tenen lloc en camps de cultiu sovint ja segats, on cremen rostolls amb poc combustible però avancen amb una rapidesa molt alta.

Joan Josep Bellostes, cap de l’àrea d’operacions de la regió d’emergències Lleida, ha explicat que es tracta d’una tècnica desenvolupada pels Bombers de Cervera. Consisteix a llençar aigua amb el vehicle en marxa, de manera que “permet abastar la velocitat que agafa el foc en rostolls’’ per tal de poder-lo encerclar. La tècnica es pot aplicar mitjançant els vehicles autobomba comuns que tenen al cos, de manera que “amb una instal·lació fixa de mànegues’’ permet als bombers avançar al mateix ritme que ho fa el foc. Els Bombers també han demanat que els municipis envoltats de camps de conreu estableixin els perímetres de protecció llaurant els trossos propers als nuclis de població per frenar les flames quan ja estan segats. En cas d’incendi, això permet als bombers poder-se dedicar exclusivament als treballs per sufocar el foc i no els cal protegir la població. Bellostes ha posat com a exemple d’aquesta autoprotecció l’incendi que ha tingut lloc aquesta setmana a els Plans de Sió (Segarra). Tot i que les flames es dirigien directament cap al nucli de Pelagalls, el foc es va aturar en els trossos llaurats abans d’arribar a la població.

El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, ha alertat del risc elevat d’incendi amb l’agreujant de la temperatura, que ha estat per sobre de la mitjana des del febrer, i la poca pluviometria de la primavera. Farré ha fet una crida a la col·laboració ciutadana per “tenir una bona campanya en una situació molt complicada”. Per ara, no hi ha hagut cap gran incendi forestal a les comarques lleidatanes, però diversos focs han cremat les darreres setmanes més d’un centenar d’hectàrees.

LA FRASE

Ens permet avançar a la velocitat del foc per encerclar-lo
Joan Josep Bellostes
CAP DE L’ÀREA D’OPERACIONS D’EMERGÈNCIES DE LLEIDA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia