Successos

Medi ambient

Un incendi crema més de 250 hectàrees a Artés i fa desallotjar 150 persones

Més de 70 dotacions terrestres i 21 mitjans aeris van treballar en el foc, que ahir a la nit cremava sense control

Dues cases, afectades per les flames

Un incendi va cremar ahir a Artés entre 250 i 300 hectàrees de terreny, segons els Agents Rurals i els Bombers de la Generalitat. El foc va cremar dues cases, i va obligar a desallotjar el nucli de Sant Joan d’Oló, una casa de colònies i dotze masies. En total unes 150 persones van haver de ser traslladades al pavelló de Santa Maria d’Oló i al d’Artés. L’incendi també va fer tallar l’eix transversal (C-25) en sentit Girona a l’altura de Sallent i la B-431 a l’altura d’Artés durant unes hores a la tarda, ja que el fum afectava la visibilitat dels conductors. Hi van treballar més de 70 dotacions terrestres i una vintena d’aèries.

Els Bombers van rebre l’avís del foc quan faltaven 20 minuts per a les tres de la tarda. Les flames es van iniciar al nord-est del nucli d’Artés, al paratge de les Planes, una zona situada a l’est de la carretera B-431. Les flames van avançar de pressa i ahir a dos quarts de nou del vespre ja afectaven un perímetre de 300 hectàrees, segons els Bombers, i haurien cremat 250 hectàrees segons els Agents Rurals. El vent del sud que bufava amb ratxes de fins a 40 quilòmetres per hora; les altes temperatures, que es van enfilar fins als 36 graus, i l’orografia del terreny van dificultar les tasques d’extinció.

Ahir a la nit el que preocupava més era el flanc dret perquè és de pitjor accés, segons va confirmar a l’ACN el director general dels Bombers, Juli Cendrau. Els Mossos d’Esquadra van haver de desallotjar el nucli de Sant Maria d’Oló i una dotzena de masies (La Vall, El Pla, Ca la Ponsa, Oliveras, La Muntanyola, Cal Cases, Can Plana, Cal Fuster, Cal Po, Ca la Mestressa, Cal Abellà i Casanova del Tonet). A més, es van haver de traslladar 51 nens de Mollet del Vallès i set monitors de la casa de colònies Els Clapers. L’afectació més important, però, és que el foc va cremar dues cases a Artés, a la zona de les Guixeres –una d’aquestes totalment–. Veïns d’aquesta població han fet visible des de les xarxes socials que les dues famílies han quedat sense res i han demanat roba i calçat.

Fins a la zona de l’incendi, s’hi van desplaçar fins a 71 dotacions terrestres i 21 mitjans dels Bombers. També hi van participar mitjans aeris del Ministeri d’Agricultura, nou unitats SEM, 19 patrulles dels Mossos, la Guàrdia Civil, la Creu Roja, els Agents Rurals i les ADF. A més, es va demanar la col·laboració dels pagesos de la zona perquè llauressin els camps. Els municipis d’Artés, Calders, Santa Maria d’Oló i Avinyó van activar els seus plans d’emergència El conseller d’Interior, Joaquim Forn, s’ha desplaçat fins a Artés per supervisar les tasques d’extinció, que han continuat durant tota la nit.

LES XIFRES

51
nens
i set monitors de Mollet del Vallès van haver de ser desallotjats de la casa de colònies Els Clapers.
12
masies
es van haver de desallotjar i en dues més es va ordenar el confinament dels veïns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia