Successos

resposta al terrorisme

La urbanització d’Alcanar vol recuperar la normalitat

Retiren el centenar de bombones de butà del xalet de Montecarlo on els terroristes planificaven els atemptats

Els veïns desallotjats accedeixen als habitatges per agafar objectes personals

La urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja intenta recuperar la normalitat, però la nombrosa presència policial i de mitjans de comunicació no ho fa fàcil. Els Mossos d’Esquadra continuen les tasques de desenrunament del xalet on els membres de la cèl·lula terrorista planificaven l’atemptat. Ahir van retirar el centenar de bombones de butà en un camió com els que fan la distribució als habitatges habitualment. Pocs veïns sortien als carrers sense asfaltar d’aquesta urbanització, que té una quarantena de xalets i una trentena de persones empadronades. “La majoria són segones residències i no estan ocupades tot l’any”, va explicar el regidor de l’Ajuntament d’Alcanar, Jordi Bort. Dels catorze veïns desallotjats, la meitat es van traslladar a casa d’altres familiars o propietat seua i els altres van sol·licitar el suport dels serveis socials de l’Ajuntament. “En un primer moment van estar reallotjats al càmping dels Alfacs, però a excepció d’una parella de francesos d’edat avançada han optat per marxar o bé ja poden accedir a casa seua”, va manifestar Bort.

Tots els veïns van poder entrar als seus xalets entre diumenge al vespre i dilluns al matí i retirar bona part de les seues pertinences personals, ja que els treballs dels Mossos encara s’allargaran uns dies. “Hi ha veïns que estaven preocupats per possibles robatoris, però el cert és que ara mateix hi ha més policies que habitatges a la urbanització Montecarlo”, va dir el regidor de l’Ajuntament d’Alcanar. Uns veïns que són de Barcelona i estaven desallotjats han optat per acabar les vacances a la costa de l’Ebre i tornar cap a casa, ja que al temps que trigaran els Mossos a completar la feina al xalet que va quedar destruït per l’explosió s’hi ha d’afegir la reparació del seu propi habitatge. També un altre veí, Lorenzo Búlgaro, explicava ahir que el seu habitatge ha quedat sense sostre i que ell i el seu pare van instal·lar-se a casa d’uns amics. I com tots els veïns de la urbanització Montecarlo han explicat aquests dies, no sospitaven res dels ocupants del xalet que acumulaven bombones de butà i preparaven explosius. “Només volem recuperar la normalitat i poder tornar a casa nostra”, va dir Lorenzo.

I recuperar la normalitat a Alcanar també és el missatge que va traslladar ahir el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que es va reunir amb els representants de l’Ajuntament i de l’àrea policial del Montsià. “Hem volgut venir aquí per reconèixer l’exemplaritat del municipi i la col·laboració de la seva gent”, va manifestar Turull. El conseller de la Presidència no va donar detalls de quants dies més s’estarà treballant al xalet d’Alcanar Platja i es va limitar a recomanar a la població que continue seguint les indicacions dels Mossos i del Servei d’Emergències. “Aquests dies hem vist la pitjor cara de la humanitat i la reacció de la majoria de la societat, que ha ofert la seva ajuda, siguin veïns que han deixat els seus habitatges o taxistes que han traslladat persones afectades”, va assenyalar Turull.

Pel que fa a la presència de gihadistes a Alcanar, la Ràpita o Ripoll, el conseller va manifestar que alguns municipis “els han tingut a prop” però que en tots els casos el comportament de la gent ha estat exemplar. “Són pobles petits on tothom es coneix i es podria haver optat per l’excitació, però s’ha optat per la normalitat i la col·laboració. Només ens podem treure el barret”, va assenyalar Turull.

Després de la reunió amb els representants de l’Ajuntament i els cossos de seguretat a Alcanar, el conseller de la Presidència es va desplaçar a la urbanització Montecarlo d’Alcanar Platja per agrair personalment la feina que estan fent sobre el terreny els cossos de seguretat.

LES FRASES

En aquest episodi hem vist la pitjor cara de la societat però també la millor, amb gent que s’ha ofert per ajudar
Hem volgut venir a Alcanar per reconèixer l’exemplaritat d’aquest municipi
Jordi Turull
CONSELLER DE la PRESIDÈNCIA

Robaven joies i metalls per finançar-se

La investigació policial va permetre ahir localitzar un altre vehicle vinculat amb els atemptats de Barcelona i Cambrils a Sant Carles de la Ràpita, a només 5 quilòmetres del xalet dels terroristes. El vehicle estava molt prop del carrer Sant Isidre, una de les principals artèries del municipi, i tot indica que era de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que la nit de l’explosió era al xalet i és un dels terroristes que van morir. “Si durant mesos han viscut a Alcanar Platja és lògic que en algun moment hagin estat a la Ràpita per una qüestió de proximitat”, va explicar l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós. De fet, les urbanitzacions d’Alcanar Platja estan enganxades al nucli urbà de la Ràpita.

D’altra banda, la policia investiga com es finançava la cèl·lula gihadista i almenys algun dels seus membres aconseguien diners en efectiu mitjançant robatoris i amb la venda de joies i metalls, que utilitzaven per finançar les seues activitats i adquirir les bombones de butà. “Alguns dels terroristes, però no tot el grup, ni amb caràcter central estan implicats en robatoris per finançar les seves activitats”, va dir el major del Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia