Successos

Cop islamista a Barcelona

L’assassí de la Rambla, abatut

Els Mossos maten Younes Abouyaaqoub, conductor i únic ocupant de la furgoneta de Barcelona, a Subirats

La policia dona per eliminat el grup de 12 terroristes

El religiós de Ripoll, entre les restes d’Alcanar

L’operació contra els dotze integrants de la cèl·lula terrorista que van causar el pànic i la mort de quinze persones i nombrosos ferits a Barcelona i Cambrils dijous passat, es va tancar ahir de manera violenta. Younes Abouyaaqoub, de 22 anys i veí de Ripoll, l’únic fugit des de l’atemptat i assenyalat com el conductor de la furgoneta i que en solitari va atropellar un centenar de persones a la Rambla, va ser abatut ahir pels Mossos, poc abans de les cinc de la tarda, a Subirats.

Precisament, en un altre municipi del Penedès, a la basílica de Santa Maria de Vilafranca, i a la mateixa hora, familiars i amics de Pau Pérez Villán, enterraven aquest jove vilafranquí de 35 anys, que ahir el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va confirmar que era la quinzena víctima d’Abouyaaqoub, quan a sang freda el va apunyalar a la zona universitària, on va arribar caminant des del mercat de la Boqueria. Va robar-li el seu cotxe per fugir de Barcelona. El noi va ser trobat mort al seu vehicle, un Ford Focus, que el fugitiu va deixar abandonat a Sant Just Desvern, on se li va perdre la pista fins avui.

La captura d’Abouyaaqoub va tenir lloc cinc hores després que el conseller d’Interior, Joaquim Forn, acompanyat del major Trapero i del conseller de Justícia, Carles Mundó, fes una crida a la col·laboració ciutadana per intentar enxampar el jove assassí, tot difonent imatges recents seves, captades el dia de l’atropellament massiu en què Abouyaaqoub duia una samarreta de ratlles blaves i blanques. Trapero va alertar que potser havia canviat de roba i que “podia dur barba d’alguns dies”, com es va confirmar hores després.

Tal com es habitual en aquest atemptat, la policia catalana va anunciar del succés per Twitter passats deu minuts de les quatre de la tarda, amb un “incident obert a Subirats”, i una hora després es va ratificar que el sospitós més buscat era abatut a trets. A dos quarts de vuit del vespre, al Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el major Trapero i el conseller Forn, va confirmar la mort de l’assassí i va felicitar la policia catalana per la feina feta en una declaració feta en català, castellà i anglès.

El major Trapero va detallar el relat de la caça de Abouyaaqoub, a la carretera que va de Sant Sadurní d’Anoia a Gelida, a l’altura de Subirats. Va explicar que un cap de la comissaria dels Mossos de Vilafranca del Penedès, que tornava d’una reunió informativa al centre policial Egara va veure el fugitiu prop de l’estació de Renfe. Poc després, una dona va trucar als Mossos i també va alertar-los que l’havia vist per la zona i que “n’estava segura perquè tenia coneixements de fisonomia”.

Es van activar tots els controls i unitats policials especials (Tedax per explosius i el GEI per terrorisme) i, com va passar a Cambrils, dos agents de la unitat de proximitat ciutadana van trobar Abouyaaqoub amagat entre unes vinyes a Subirats. “Van donar-li l’alto. L’home es va obrir una camisa blava, a sota duia una samarreta blanca i un cinturó que semblava que contingués explosius i va cridar: «Al·là és gran.» Van abatre’l”, va manifestar Trapero, que va indicar que es va comprovar la seva identitat amb una mostra de la seva empremta digital. Ara resta saber el que puguin dir els quatre detinguts vinculats a la cèl·lula, que van ser traslladats ahir davant del jutge de l’Audiencia Nacional que dirigeix la investigació. Un robot dels Tedax va confirmar que el cinturó explosiu del jove era fals, com els que duien els cinc terroristes abatuts a Cambrils.

L’actuació dels Mossos va provocar angoixa als veïns de Sant Sadurní, a un quilòmetre i mig de Subirats, i, davant els rumors que hi pogués haver més implicats, es van tancar a casa. El major Trapero va confirmar que es va inspeccionar una furgoneta blanca aparcada al poble, que va resultar ser una falsa alarma.

L’imam, a Bèlgica

Trapero també va certificar que l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, va morir en l’explosió de la casa a Alcanar Platja, dimecres al vespre. Els agents van trobar restes biològiques de dues persones i van descartar que n’hi hagués d’una tercera. El cap dels Mossos va assegurar que trigaran mesos a aclarir la procedència del material trobat en aquesta casa apartada, amb 120 bombones de butà i material usat per Daesh, com ara l’acetona, component que va indicar que també és habitual en laboratoris de drogues. “És molt fàcil parlar després dels fets. Només havien passat 72 hores de l’explosió i ningú ens havia informat de res. No podem enganyar la ciutadania”, va replicar Trapero als crítics.

L’abast internacional dels crims és obert, va insistir el major. Precisament, la fiscalia federal belga va informar ahir que l’imam de Ripoll va estar uns mesos a Bèlgica, però que no hi havia demanat la residencia. Cap dels dotze membres de la cèl·lula tenia antecedents per terrorisme, segons la policia.

LES FRASES

Nosaltres sabíem el dret estatutari dels Mossos a estar en ens internacionals i ara es fa més evident
Carles Puigdemont
President de la generalitat
L’operació no està tancada, trigarem mesos a aclarir l’abast internacional dels fets. La cèl·lula, sí que ha quedat eliminada
Dos agents l’han abatut a les vinyes quan ha mostrat un cinturó explosiu i ha dit: «Al·là és gran»
Josep Lluís Trapero
major dels mossos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia