Successos

Tribunals

Els piròmans d’Horta tindran un jurat popular

El Tribunal Suprem accepta el recurs de cassació de la defensa

L’Audiència refarà el procés i el judici es retarda

El Tribunal Suprem ha fallat a favor dels presumptes piròmans de l’incendi d’Horta de Sant Joan i estima que siguin jutjats per un jurat popular. En la resolució dels recursos de cassació que havien presentat les defenses de Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner, l’alt tribunal considera que ha de prevaldre la llei vigent del moment que es van cometre els fets (juliol del 2009) i que no és aplicable la reforma del Codi Penal del 2015, en la qual l’Audiència de Tarragona sustentava la seva decisió de fer un judici amb tribunal professional. El Suprem insta l’Audiència de Tarragona a refer els tràmits perquè la causa sigui enjudiciada per un jurat popular i això obligarà a refer tot el procediment. La fixació d’una data per al judici torna a quedar enlaire i es retardarà l’enjudiciament del cas, possiblement, entre un i dos anys més.

L’Audiència de Tarragona havia argumentat que la reforma del Codi Penal, que deixa sense efectes la llei orgànica del tribunal jurat, encomana a jurats professionals l’enjudiciament dels delictes d’incendi forestal “per la complexitat inherent d’aquest tipus de delictes i la necessitat que la investigació sigui el més àgil possible”. El Suprem estima que la llei aplicable “és la vigent en el moment dels fets” i que, per tant, el delicte d’incendi sí és competència d’un jurat popular.

El Tribunal Suprem ha qualificat “d’irrellevant” la “complexitat” del cas, un dels arguments de l’Audiència Provincial per fer un judici professional. A més, basant-se en la seva pròpia jurisprudència, l’alt tribunal defensa que s’ha de jutjar un delicte d’incendi del qual deriven diversos delictes d’homicidi imprudent i de lesions. El judici es podria retardar fins al 2019 o el 2020, segons la defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia