Successos

Successos

De sospitós habitual a víctima mortal

Xavier Jaume Peña, l’home que va morir dijous en una explosió a Viladecans estava encausat pels atacs amb cotxe bomba i explosius al club Paradise de la Jonquera, havia estat jutjat per narcotràfic, detingut per robatori a les Canàries i era sospitós d’haver tirotejat un mafiós italià

Xavier Jaume vaprotagonitzar un estrany naufragi el 2002 prop de Mallorca

Xavier Jaume Peña, conegut com El Gordo, la víctima mortal de l’explosió, dijous, d’un cotxe en un pàrquing de Viladecans té una llarga trajectòria com a sospitós de delictes variats: extorsions, narcotràfic, intents d’homicidi per encàrrec... El darrer cas que el va portar entre reixes va ser el dels dos atacs amb explosiu i l’amenaça de bomba contra el bordell Paradise de la Jonquera, el desembre del 2012. Uns atacs que van ser reivindicats per correu electrònic per un grup autoanomenat Orca666. L’operació Rockefeller –basada en anàlisi d’indicis, investigació de cotxes i matricules, rastreig de telèfons i d’IP, visionat de càmeres i seguiment– va concloure que Xavier Jaume Peña, el suposat capitost, juntament amb el seu germà Andreu, Miguel Ángel Fernández Cordón, Carmelo Guagenti i Felipe Espriu eren al darrere d’Orca666 i els executors materials dels atacs contra el prostíbul del conegut i controvertit empresari de la prostitució José Moreno. Però mai no es va aclarir per ordre de qui treballaven. Ara, tots els encausats en el cas Paradise estan en llibertat. Xavier Jaume va ser el darrer a sortir de la presó, el novembre del 2014, després de pagar la fiança de 10.000 euros que li va imposar l’Audiència de Girona. Tenia obligació de presentar-se cada dilluns davant del jutjat i la prohibició de sortir del país. Cosa que no li va impedir viatjar a les Canàries, on va afegir algun altre problema amb la justícia al seu currículum, aquesta vegada per robatoris, i va conèixer la presó de Tenerife. Va recuperar la llibertat i, fa pocs dies, va ser citat al jutjat de Figueres que instrueix la causa del cas Paradise per notificar-li la interlocutòria del procediment, pas previ a la redacció de l’escrit d’acusació del ministeri fiscal. Una cita a què Xavier Jaume va acudir.

Però Xavier Jaume, fill d’una família del Maresme, ja fa anys que és protagonista de la crònica negra. El 2000, va ser protagonista d’una curiosa peripècia marina, que va acabar en naufragi i rescat per part de la Guàrdia Civil. Jaume i dos homes més, Manuel Álvarez García i Julián María Fauria Ribas (també interrogat en el cas Paradise) van salpar del port esportiu de Palamós el diumenge 16 de gener amb una llanxa esportiva, la Centurión I. Passades les 12 de la nit, una altra embarcació, la Zamal, va rebre un senyal de socors de la Centurión I i els vaixells de salvament i diversos helicòpters van iniciar, sense èxit, la recerca de la llanxa, que se suposava que tenia dificultats. Cinc dies més tard, un vaixell de pesca va localitzar la barca a la deriva a prop de la costa de Mallorca, a 115 milles del port de Palamós. A bord, hi havia quatre tripulants, contràriament al que pensaven els equips de rescat, que sempre havien estat informats que només eren tres: Jaume, Álvarez i Fauria. L’aparició a bord d’Ali Mouhta va ser una sorpresa. Els nàufrags van haver de ser traslladats a l’hospital, ja que van ser localitzats en força mal estat de salut, perquè van haver de suportar un fort temporal, amb vents de prop de 100 quilòmetres i onades de més de sis metres. Un cop es van haver recuperat, la Guàrdia Civil els va interrogar sobre les circumstàncies del seu naufragi, però no ho van aclarir.

L’agost del mateix any 2002, la Guàrdia Civil va abordar, a prop de la costa de Formentera, una embarcació, el Boogie, en què també viatjava Xavier Jaume i que transportava 1.700 quilos d’haixix. Per aquest cas, va ser jutjat a l’Audiencia Nacional.

Ja l’any 2012, Xavier Jaume es va convertir en un dels sospitosos del tiroteig a Lloret de Mar contra Gabriele Biondo, un italià establert en aquesta població que la Guàrdia Civil considera el capitost mafiós que, des de la Costa Brava, coordina les operacions de narcotràfic de la ’Ndrangheta, la màfia calabresa, amb els càrtels colombians que transporten droga en vaixell d’un continent a l’altre.

La dona de Biondo va identificar Xavier Jaume com un dels dos homes que anaven a cavall d’una moto i que els van tirotejar quan la família (Biondo, la dona i un nen petit) sortia en cotxe de casa seva a la urbanització Els Pinars. Tot i que Biondo, i especialment el seu fill, van ser les víctimes en el tiroteig, totes les proves feien pensar que els motoristes, que van aconseguir fugir, no eren els únics que havien disparat, sinó que alguns dels trets provenien de l’interior del vehicle i, per tant, els hauria disparat Biondo. La moto dels pistolers va ser trobada abandonada en una urbanització de Vidreres.

Els antecedents de Xavier Jaume i els seus vincles amb les màfies de la prostitució i el narcotràfic avalen la tesi que l’explosió que dijous va posar fi a la seva vida pugui ser una revenja. Però estranya el mètode del cotxe bomba, utilitzat en altres temps per ETA en els seus atemptats i per la màfia siciliana per posar fi a la vida del jutge antimàfia Giovanni Falcone, però no per la delinqüència comuna al nostre país, a banda del cas dels atacs al Paradise, executats presumptament per la víctima de l’explosió mortal. Les proves pericials dels Mossos d’Esquadra seran clau per establir la composició de l’artefacte explosiu i la seva procedència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia