Successos

tribunals

Jutgen set activistes que el 2009 es van penjar dels arbres per evitar la MAT

El fiscal i Red Elèctrica, que exerceix l’acusació particular, demanen un any i mig de presó per als joves atrinxerats cinc mesos en un bosc a Sant Hilari

El cas de la dura acció contra la MAT que van protagonitzar durant cinc mesos, entre l’octubre del 2009 i el març del 2010, un grup d’activistes antisistema atrinxerats en un bosc de Sant Hilari Sacalm arribarà a judici el dia 2 de febrer als jutjats penals de Girona. Vuit anys després del virulent desallotjament del campament dels antisistema, és previst que s’asseguin al banc dels acusats set activistes, cinc nois i dues noies. El fiscal i l’acusació particular, que exerceix Red Eléctrica, els acusen de coaccions, delicte pel qual demanen un any de presó, i de desobediència a l’autoritat, delicte pel qual afronten mig any més de presó. Segons el relat de les acusacions, els set acusats, juntament amb altres activistes que no s’han pogut identificar, van planificar una estratègia per obstruir la construcció de les torres 114 i 115 de la línia d’alta tensió entre Bescanó i Sentmenat. Unes obres que tenien totes les llicències donades. Les acusacions relaten com, en una data no ben determinada però com a mínim des del 17 d’octubre del 2009, perquè consta en una plana web, un grup es va instal·lar a les parcel·les 23 i 25 del polígon 6, al paratge pla de les Mines de Sant Hilari Sacalm. Un dels acusats es va encadenar en un bidó ple de ciment enterrat al terra, mentre quatre companys es van instal·lar en unes plataformes fetes amb troncs i plàstics penjats als arbres amb cordes tan elevades com van poder, de manera que era molt difícil d’accedir-hi. Dos activistes més es van penjar en una altra plataforma al tronc d’un arbre a 18 metres d’altura. I, a baix, una noia feia la vigilància i s’ocupava del suport logístics als penjats.

Red Eléctrica va demanar una ordre de desallotjament per poder continuar les obres de construcció de la línia i el jutjat número 1 de Santa Coloma va concedir l’ordre, a través d’una interlocutòria dictada el 2 de març del 2010. I el 24 de març el secretari judicial es va presentar al bosc ocupat a les set del matí i va requerir als penjats atrinxerats als arbres que baixessin. Però ells no els van fer cas, tot i que se’ls advertia que podien ser acusats de desobediència. Per poder-los despenjar, van haver de demanar els serveis d’un camió grua amb ploma i també van haver d’actuar els mossos de l’anomenat grup vertical de la brigada mòbil, especialistes a fer feines en altura. I els van poder desallotjar, tot i que ells van oferir molta resistència. Red Eléctrica considera que l’acció dels activistes els va comportar un perjudici econòmic pel retard de les obres i deixa, igual que el fiscal, la quantificació de les pèrdues per al dia del judici.

LA DATA

24.03.10
Van desallotjar
els joves atrinxerats en un bosc de Sant Hilari on havia de passar la MAT

LA XIFRA

5
mesos
van estar penjats als arbres i enterrats els activistes que volien impedir la construcció de les torres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia