Successos

Tribunals

Fina escletxa per al debat de la MAT

Queda vist per a sentència el judici pels fets ocorreguts a Fellines durant l’acció de protesta contra la torre 66 de la línia de molt alta tensió

L’Audiència de Girona va celebrar ahir la tercera i última sessió del cas jutjat aquesta setmana a la secció 3a, on s’han assegut al banc dels acusats cinc nois i una noia que el 8 de gener del 2014 van ser presents en una acció de rebuig a la construcció de la torre 66 de la línia de molt alta tensió (MAT) al nucli de Fellines de Viladasens, així com un mosso d’esquadra que va causar presumptament una fractura a una de les manifestants. La jove lesionada va explicar que aquell dia va aguantar una estona una pancarta amb altres companys i, en una de les càrregues policials, va rebre puntades de peu dels agents. Va afegir que posteriorment, mentre tenia tres mossos davant, en va aparèixer un altre i li va clavar un cop de porra. La noia es va protegir el cap amb el braç esquerre i va resultar amb el cúbit fracturat. La declarant va sostenir que el policia que era al banc dels acusats era qui li havia clavat el cop i, des del mateix dia 8, el va reconèixer per les característiques físiques –barba de color pèl-roig i ulls clars–.

Una de les defenses dels activistes va aportar un pèrit especialista en anatomia patològica. El doctor va exposar que existeixen evidències de la perillositat de les línies d’alta tensió i va recalcar que els principis que haurien de prevaler són els de prevenció i de precaució per garantir la salut ambiental. En la seva intervenció, el jutge va reiterar que no es tractava d’un judici sobre els efectes de la MAT, tot recordant que els membres del tribunal són plenament conscients d’aquest debat. En la sentència es dirimirà si els activistes van incórrer en els delictes de desordres públics, atemptat, amenaces, danys, i faltes de lesions; i si ha quedat acreditat que el mosso denunciat va ser l’autor de la lesió a la noia.

Ahir també es va llegir el testimoni d’un treballador de Red Eléctrica que el dia dels fets era a can Planelles per iniciar els treballs de fonamentació de la torre. Va relatar que va ser increpat pels activistes i va rebre insults de “mercenari” i que el seu treball matava. Va assegurar, a més, que es van llançar pedres, boles i pals de fusta contra la maquinària. Molts testimonis ho van negar, si bé dos d’ells van admetre que es van tirar fems; i van coincidir que el nerviosisme dels manifestants es devia al fet que temien per la integritat de l’activista que estava en un cotxe enterrat al lloc on s’havia d’emplaçar la torre. A banda, les paraules més aplaudides pel públic van ser les del pare d’un dels acusats. L’home, veí de Viladasens, va manifestar que mai li va preocupar la suma econòmica que Red Eléctrica li va oferir per passar la MAT pels seus terrenys: “No estic d’acord amb la línia i l’empresa anava a cop de talonari.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia