Successos

tribunals

judici per les protestes de la mat

Fins a 9 mesos de presó per l’acció anti-MAT a Fellines

L’Audiència resol que el noi que es va enterrar en un cotxe per evitar la construcció de la torre 66 ha d’indemnitzar amb 19.876 euros Red Eléctrica

Acte de rebuig a la sentència, a Girona

La secció tercera de l’Audiència de Girona ha condemnat els sis activistes que el 8 de gener del 2014 van participar en una acció al veïnat de Fellines, a Viladasens, on tenien el propòsit de mostrar el seu rebuig a la construcció de la torre 66 de la línia de molt alta tensió (MAT). El tribunal ha imposat per aquest cas penes que van dels 6 als 9 mesos de presó, i s’obliga tres dels acusats a indemnitzar amb quantitats que oscil·len entre els 280 i els 1.500 euros tres mossos d’esquadra per les lesions sofertes en el dispositiu. La suma més elevada, però, és la que haurà de fer front el noi que es va lligar dins d’un cotxe enterrat a sota terra, a la zona on els operaris d’una empresa contractada per Red Eléctrica havien de començar la cimentació de la torre. El tribunal ha dictaminat que el jove haurà de recompensar amb 19.876 euros Red Eléctrica, pel perjudici que la companyia va tenir arran de la iniciativa que va protagonitzar, i amb 3.564 euros els Bombers, per les despeses que va generar el seu rescat. Amb tot, el noi ha estat condemnat a mig any de presó per un delicte de coaccions. La sentència indica que en el judici va admetre, sense reticència, que s’havia soterrat per intentar aturar les obres de la torre. A banda, la pena més alta, de 9 mesos de presó per danys, ha recaigut en un jove que va trencar el vidre d’una màquina mitjançant el llançament d’una bola (uns desperfectes pels quals haurà de pagar 1.750 euros a la companyia subcontractada).

Partint d’imatges gravades per un mosso, la sala ressalta que “no té cap dubte que els manifestants van llençar tota mena d’objectes, inclosos fems i petards”. Entre els condemnats hi ha un exregidor de la CUP a qui s’ha imposat sis mesos de presó per desobediència greu per haver pretès superar la línia policial. En la resolució es dona plena credibilitat als Mossos i, en canvi, s’exposa que algunes declaracions dels acusats “no tenen valor perquè són amb ànim exculpatori”. L’Audiència, de fet, ha absolt un sotsinspector dels Mossos que afrontava 5 anys de presó i el pagament de 7.000 euros per haver trencat, presumptament, el braç a una noia d’un cop amb la porra. “La víctima va relatar que l’agressor portava el tapaboques abaixat i la visera apujada i, com es veu en les imatges, cap dels mossos que estaven davant d’ella ho duia així”, recull el text.

La sentència va aixecar la indignació del col·lectiu anti-MAT i una onada de solidaritat. Usuaris de les xarxes socials van lamentar que “la justícia ha actuat un cop més al servei del capital i dels qui destrueixen el territori” i que s’evidencia que donar solidaritat als afectats per la MAT té un preu judicial. També es va celebrar ahir a la tarda una concentració de rebuig a la sentència a la plaça del Vi de Girona, on es va assenyalar que l’acció a Fellines va ser duta a terme per gent pacífica, que la repressió no els aturarà i que diran, ara i mil cops, “No a la MAT!”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia