Successos

El fiscal proposa enviar mossos a Colòmbia pel cas de Susqueda

Vol que interroguin en persona la dona de Magentí, que busquin objectes que puguin tenir relació amb el crim i que la intentin portar a Catalunya

Faran desenes de proves pericials noves al pantà

La investigació del doble crim de Susqueda no està ni de bon tros acabada tot i l’empresonament del sospitós, Jordi Magentí. El fiscal Víctor Pillado ha demanat al jutjat de Santa Coloma que declari la causa complexa, perquè no veu possible que en sis mesos, el període d’instrucció que es fixa com a màxim, es puguin haver executat les desenes i desenes de proves pericials que ha demanat. I perquè una de les proves que proposa precisament preveu traslladar la investigació a Colòmbia. El fiscal proposa que els Mossos d’Esquadra es desplacin en comissió rogatòria a Colòmbia per anar a prendre declaració personalment a Nancy Londoño, la dona de Jordi Magentí, ja que considera que podria aportar informació cabdal pel fet que va estar al pantà presumptament l’endemà del crim, el dia que els investigadors creuen que Magentí va tornar a Susqueda per fer desaparèixer proves dels assassinats. El fiscal, que es basa en el conveni de cooperació judicial existent amb Colòmbia, és conscient que Londoño es pot negar a declarar, però proposa que els Mossos interroguin també persones del seu entorn a Colòmbia que podrien ser coneixedores d’informació i que no es poden acollir al silenci per parentiu. El fiscal també proposa que els expedicionaris a Colòmbia requisin, en cas de trobar-ne, objectes que Londoño es podria haver endut a Colòmbia i que, sabent-ho o no ella, podrien estar relacionats amb els assassinats al pantà de Susqueda. Com a última part de la missió a Colòmbia dels Mossos, el fiscal demana que convidin la dona de Magentí a tornar a Catalunya perquè declari davant del jutjat de Santa Coloma de Farners, I, en el cas que no ho accepti, que es prepari una comissió rogatòria per tal de fer la diligència per videoconferència.

La investigació considera que el 25 d’agost Magentí va anar al pantà amb la seva dona per muntar una coartada fent veure que era una ruta de parella i que la va deixar a ella en un cantó del pantà amb una canya pescant i fent fotografies mentre ell va continuar a peu en direcció a l’anomenada “platja dels xinesos” per enfonsar l’Opel Zafira de la parella –ara per ara, la instrucció no ha sabut localitzar en quin punt el van aparcar el Marc i la Paula quan van arribar a la riba del pantà–. Per intentar acotar l’àrea fins on el Marc i la Paula van arribar vius en cotxe, el fiscal proposa que els Mossos facin rutes cronometrades, amb un vehicle similar a un Opel Zafira, des del camí de pujada de la presa cap a l’antiga pedrera, on una senderista va veure pujar l’Opel Zafira, fins a les runes de la Rierica, fins a la platja on Nancy Londoño va estar el 25 agost i fins a la “platja dels xinesos”, on es va trobar enfonsat el cotxe de les víctimes. La diligència imposa cronometrar el temps que es triga, preveient baixar fins a les diverses platges, inflar un caiac i entrar a l’aigua amb l’embarcació. La investigació fixa les 10.30 del matí del dia 24 com el moment exacte en què la senderista va veure la parella i, per les fotografies i el testimoni de la senderista i el seu home, estableix l’hora del crim entre les 11.20 i les 11.26. Són cinquanta minuts, temps que es preveu insuficient per arribar al punt on es va trobar enfonsat el cotxe, amb el contacte posat.

Un nou joc de proves per terra, aigua i aire al pantà

En el seu escrit, el fiscal demana que es faci una col·lecció de proves d’allò “més variades”, com ell mateix assenyala. Això inclou proves pericials per terra, aigua i aire, totes dirigides a enquadrar com a únic assassí possible Jordi Magentí, el pescador de la Rierica, que es declara innocent i que ara per ara només està assenyalat per indicis i circumstàncies. El fiscal vol que li marquin sobre el mapa totes les zones del pantà que són idònies per fer caiac i tots els punts des de la pista accessibles amb cotxe i des d’on és possible accedir a l’aigua del pantà per posar-se a navegar. També vol que els Mossos facin diversos recorreguts amb caiac i els cronometrin: des de les runes de la Rierica (que es pressuposa que és on aquell dia pescava Magentí i on es va perpetrar el crim) fins al lloc on es va trobar el cos de Marc Hernández, enmig de la riera de Rupit, per davant del marge del pantà on hi ha la cabanya de l’home emboscat; des de la Rierica fins a la platja on Nancy Londoño va fer fotos; des de la Rierica fins al lloc on van enfonsar l’Opel Zafira,i des de la riera fins al lloc on va ser trobat mig enfonsat i a la deriva el caiac, a l’altra banda del pantà, a la zona on hi ha l’embarcador, que és el punt més ben habilitat per entrar a l’aigua amb facilitat amb un caiac.

Els Mossos fixen la Rierica com l’escena del crim per les proves de so que van fer amb les sis persones (quatre habitants del campament del Mas Llomar i els dos senderistes) que el 24 d’agost van sentir trets. Ara el fiscal demana que les proves de so es facin també disparant des de la “platja dels xinesos” per comprovar si se senten els trets des dels punts on eren els testimonis el dia dels fets. També vol un mapa i fotografies de tots els camins que arriben a Susqueda en què s’especifiqui amb quins vehicles és possible arribar-hi. Així mateix, demana que les companyies telefòniques identifiquin quins terminals eren a la zona entre les 11 i les 11.45 del 24 d’agost per intentar demostrar que no hi havia més gent –almenys gent que portés telèfon– a l’hora del crim. Jordi Magentí, però, no en duia i hi era. Són algunes de les moltes proves pericials demanades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia