Successos

La policia vol expulsar un líder islàmic de Salt

Considera que la conducta de Mohamed Attaouil representa “una amenaça per a la seguretat nacional”

La direcció general de la Policia del Ministeri de l’Interior ha emès una proposta d’expulsió de Mohamed Attaouil, un dels referents del col·lectiu musulmà a Catalunya i un dels principals líders de la comunitat islàmica de Salt, municipi on resideix. En el document s’hi recull textualment que “la seva conducta personal suposa una amenaça real, actual i suficientment greu per a la seguretat nacional”. En aquesta mateixa resolució s’hi assegura, fins i tot, que ha comès un delicte de terrorisme i s’hi justifica que la voluntat d’expulsar-lo de l’Estat espanyol respon “en concret, a la prevenció d’atemptats terroristes”.

Segons va informar ahir TV3, la Policía Nacional també acusa Attaouil d’haver defensat, en cercles més íntims i privats, postulats propers al gihad i haver-se relacionat amb persones que han estat arrestades per activitats vinculades amb el terrorisme. Un seguit d’afirmacions que Attaouil desmenteix de manera categòrica i rotunda. Reitera que mai ha comès apologia del terrorisme ni ha intervingut en cap acció d’aquesta tipologia, i qualifica de “barbaritat” el contingut de la resolució. En una entrevista a la televisió catalana va lamentar, precisament, que des de fa anys alguns mitjans de comunicació l’hagin connectat amb el terrorisme gihadista –en el passat, el diari ABC i Telemadrid el van haver d’indemnitzar per haver emès informacions que van atemptar contra el seu honor.

Ara, amb aquest informe policial a les mans, el que Attaouil es qüestiona és que si, tal com diuen els investigadors, ha perpetrat delictes de terrorisme, com és que abans de proposar directament la seva ordre d’expulsió no l’han detingut i l’han fet comparèixer davant d’un jutge. En la mateixa línia es pronuncia el seu advocat, Iván Jiménez, que pensa que es tracta d’un abús de poder. El lletrat es pregunta com és possible que, ateses aquestes suposades sospites, no el van portar immediatament a l’Audiencia Nacional: “Si tan perillós és o si s’hagués temut veritablement una reiteració delictiva, com pot ser que no s’iniciés una investigació i se’l posés en presó provisional?”, es planteja.

Com que seria una expulsió administrativa, Attaouil no hauria de comparèixer davant d’un jutge. La legislació permet aquesta mesura en casos extraordinaris, quan es considera que el comportament d’una persona pot significar un risc per a la convivència social. La proposta policial encara està pendent de firmar i la decisió final és de la secretaria de Seguretat del Ministeri de l’Interior.

Impulsor de la mesquita

Defensor del salafisme, Attaouil va arribar fa 24 anys a l’Estat. Va viure a Palma i es va establir després a Salt, on fa una dècada que presideix el Centre Cultural Islàmic Imam Malik. També és, actualment, el vicepresident de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat). A Salt, va ser un dels impulsors de la mesquita situada al polígon Torre Mirona, que va obrir el 2015 i té capacitat per a unes 750 persones. En relació a aquest centre, va ser condemnat el 2016 a sis mesos de presó per falsedat en document oficial. Els fets es remunten al 2013, durant la construcció de la mesquita. Uns inspectors i els Mossos es van presentar a l’obra per controlar si hi treballaven empleats indocumentats o sense contracte. Tot i que no ho era, ell es va identificar com l’encarregat de l’empresa contractista i va signar la citació que li van entregar.

La Ucidcat i moltes de les entitats musulmanes que formen part de la federació de Girona transmeten el seu suport a Attaouil. D’altra banda, l’Ajuntament de Salt va comunicar ahir que la relació del consistori amb la comunitat musulmana i els seus representants “és de respecte i cordialitat”: “L’Ajuntament té Mohamed Attaouil com un dels interlocutors designats per la comunitat musulmana amb l’objectiu d’atendre les seves sol·licituds i demandes, que sempre s’han ajustat a la normativa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia