Successos

Ofereixen àmfores romanes a Wallapop i els enxampen

La Guàrdia Civil ha recuperat les peces, d’entre els segles II aC i I dC, en una operació que es va iniciar el 2017

El cos policial va sospitar de seguida que procedien d’un espoli submarí

La Guàrdia Civil ha recuperat set àmfores romanes d’entre els segles II aC i I dC que es venien per Wallapop. La investigació, batejada amb el nom d’operació Bètiques, es remunta a finals del 2017, quan es va tenir coneixement de la posada a la venda de tres d’aquestes peces arqueològiques. Es venien a través d’aquesta plataforma per un preu inicial de 500 euros i s’hi adjuntaven fotografies. La Guàrdia Civil va sospitar que podien ser peces autèntiques procedents de l’espoli d’algun vaixell enfonsat i va identificar els autors dels anuncis, amb domicili a les comarques gironines. Durant l’operació, s’han investigat quatre persones per un suposat delicte contra el patrimoni i s’han fet dos escorcolls en habitatges de Vilajuïga i Vilafant.

Quan la Guàrdia Civil va contactar amb els anunciants, aquests van accedir a entregar les peces arqueològiques. Seguidament van ser dipositades al Centre Arqueològic Subaquàtic de Catalunya (CASC), amb seu a Girona. Els tècnics del centre van acreditar la seva autenticitat. Eren àmfores romanes datades entre els segles II aC i I dC. Després de tenir coneixement de noves informacions, la policia va continuar la investigació, que els va permetre detectar dues persones més que també podrien tenir peces arqueològiques adquirides de forma il·legal. Després de localitzar-les i amb les autoritzacions judicials corresponents, es van fer dos escorcolls en dos habitatges de Vilajuïga i Vilafant, a l’Alt Empordà.

En total, es van comissar cinc àmfores. Tal com es va fer en la primera fase, les peces comissades van ser dipositades al CASC de Girona. El centre va fer un estudi detallat de cadascuna de les peces. Concretament, hi havia una àmfora romana grecoitàlica per transportar vi del segle II aC i tres àmfores romanes de la tipologia Pascual I procedents de la Tarraconense que servien per transportar vi. Tenien una cronologia que anava des del segle II aC fins a principis del segle I dC.

LA XIFRA

500
euros
és el preu de venda inicial al qual es van posar les àmfores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia