Successos

La desaparició de drons, un nou misteri que s’afegeix al cas de Susqueda

Els pares de Marc Hernández revelen que falten els aparells

El jutge del cas demana marxar de Santa Coloma de Farners però li deneguen el trasllat

Els telèfons mòbils i una motxilla de les víctimes, i l’arma del crim no són els únics elements que queden per localitzar per intentar esclarir el doble crim de Susqueda. Dos o potser tres drons de Marc Hernández tampoc han aparegut. Han estat els pares de Marc Hernández, que ahir van declarar al jutjat juntament amb els pares de Paula Mas, els que han advertit de la desaparició dels drons, que el noi solia dur en les seves sortides als espais naturals. Marc Hernández s’havia aficionat als drons des de mesos abans del crim i també era un gran aficionat als cotxes teledirigits i als videojocs, i, juntament amb un seu amic, Albert, que ahir també va declarar, compartia un web amb centenars de seguidors.

La desaparició dels drons, aparells dotats amb microcàmeres, aporta més incògnites al complex crim del pantà de Susqueda, quan fa set mesos que el jutge va fer empresonar el veí d’Anglès Jordi Magentí, que es declara innocent. On són els drons? Van ser objecte de robatori? Van tenir relació amb el mòbil del crim? Interrogants que s’afegeixen als ja existents. Però no són els únics objectes que falten. Els pares de Marc Hernández també troben a faltar la samarreta i la dessuadora del noi que duia posades Paula Mas a la fotografia on se’ls veu entrant a La Caixa de la Cellera de Ter i les pales del caiac, uns seients inflables, una coberta inflable i un inflador de peu, complements de la canoa que va ser recuperada mig desinflada i punxada a la zona de l’embarcador de Susqueda. En relació amb el caiac, els familiars de Marc Hernández han assegurat que el dia que Marc se’l va endur feia uns 16 anys que el tenien guardat en un caixó a casa seva. Tot i que en la seva primera declaració als Mossos els pares van dir que Marc havia marxat amb uns amics i que duien dos caiacs (un de fix), i que no sabien si la Paula anava amb ell, ahir van explicar que el noi va deixar entendre que anava amb amics per no dir que anava amb la Paula, perquè encara no els havia presentat mai la noia com la seva parella, i van explicar que només va agafar un caiac. Per la seva part, els pares de Paula han trobat a faltar, a part de la motxilla blava que sempre portava la noia, dues cadires plegables.

La recerca d’aquests objectes es preveu complicada, en el cas que siguin al pantà, ja que ara el nivell de l’embassament està molt alt i complica la realització de les proves sobre el terreny que ha encarregat el jutjat de Santa Coloma de Farners, que la setmana que ve té fixada una nova tanda de declaracions relacionades amb el cas.

El jutge volia marxar

Es dona la circumstància que el jutge del jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners, Javier Burgos, que instrueix la causa, havia sol·licitat el seu trasllat a un destí fora de Catalunya. La petició li ha estat denegada perquè no té prou antiguitat en el càrrec per poder obtenir la plaça que sol·licitava. Durant la seva estada a Santa Coloma de Farners, al jutge Burgos li han tocat dues instruccions complexes: la del doble crim del pantà i la del cas de l’inflable del restaurant Mas Oller de Caldes de Malavella que va volar i va causar la mort d’una nena i ferides a sis infants més.

Simulació a la piscina del crim del pantà

Els Mossos han aportat al jutjat un informe que avala que el caiac de la parella podia flotar amb dos cadàvers al damunt més l’assassí, per avalar la teoria que el criminal va traslladar els cossos des del punt on suposen que es va produir el crim (les runes de la Rierica) fins al lloc on van aparèixer els cossos (davant de la font del Borni). La simulació, feta amb un caiac diferent, un xic més petit que el de les víctimes, no es va dur a terme al pantà de Susqueda, sinó a la piscina d’Egara, amb dos mossos simulant ser els morts i amb les parts de les ferides (el cap, la noia i el tors, el noi) en contacte amb els punts del caiac on, segons afirmen, el luminol va detectar que hi havia un possible indici de sang, que posteriorment no es va traduir en localització d’ADN. Aquest informe es contradiu, però, amb el primer elaborat pels mateixos Mossos, aportat a la causa el 27 de setembre del 2017, en què es descarta que els cossos haguessin estat traslladats amb el caiac perquè, atenent a les ferides que tenien i el vessament de sang que comportaven, l’embarcació havia de conservar uns residus biològics que no s’havien detectat amb la inspecció policial. En el seu darrer informe els Mossos mantenen que el luminol, reactiu per detectar indicis de sang, va reaccionar de manera positiva en diversos punts del caiac. En la declaració d’ahir, el fiscal va demanar a la mare de Marc Hernández si l’havia rentat mai amb lleixiu, cosa que va dir que no havia fet, ja que el lleixiu és un producte que pot donar falsos positius amb el sistema del luminol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia