Successos

El jutge diu que Magentí podria tornar a matar

Denega la llibertat al sospitós del crim de Susqueda per risc de fuga i reincidència

El jutge de Santa Coloma de Farners, Javier Burgos, que instrueix la causa pel doble assassinat de Marc i Paula a Susqueda, ha denegat la llibertat a Jordi Magentí amb l’argument que el sospitós, empresonat des del març, no sap controlar els seus impulsos i podria tornar a “cometre actes similars”. Per justificar el risc de reiteració delictiva, el jutge, que apunta que el crim es va produir per un encontre i una discussió casual entre Magentí i les víctimes, rememora el cas de l’assassinat de la seva dona el 1997 i diu que els dos casos estan relacionats perquè van lligats a la incapacitat de Magentí de controlar els impulsos. Tot i que encara no hi ha resultats de l’avaluació de Magentí encarregada als forenses, la interlocutòria es remet als fets provats en la sentència del cas del 1997, on s’exposava que Magentí tenia un trastorn mental que disminuïa lleument la seva capacitat de controlar la voluntat dels seus actes. El jutge també esgrimeix el risc de fugida per mantenir-lo a la presó, basant-se en el fet que la seva dona resideix a Colòmbia i que ell abans de ser detingut tenia comprat un bitllet per viatjar-hi i ja havia fet tràmits amb la Seguretat Social per poder cobrar la pensió des d’allà.

El jutge Javier Burgos tampoc ha considerat la manca d’indicis que el vinculin amb el crim que argumentava Benet Salellas, lletrat de Magentí, en la seva petició de llibertat i manté la tesi que només Magentí podia haver comès el doble crim, a pesar que la investigació no ha trobat testimonis ni proves materials que l’incriminin. La interlocutòria admet que certament no s’ha trobat ADN que provi contacte entre Magentí i les víctimes, però remarca que això no permet excloure Magentí com autor perquè tampoc s’ha trobat ADN de cap altra persona que es pugui considerar sospitosa.

El jutge manté que el crim es va perpetrar a les runes de la Rierica (lloc on pescava Magentí) i subratlla que encara que alguns dels habitants de la masia el Llomar que van sentir trets el 24 d’agost assenyalessin que les detonacions venien de la zona de la pedrera, això no desvirtua un informe de sonometria que van fer els Mossos fa mesos que apunta que els trets havien de venir de la Rierica.

La interlocutòria aporta com a novetat el recorregut que la investigació suposa que van fer Marc i Paula amb el cotxe i el punt on haurien aparcat l’Opel Zafira, que cap testimoni va veure a partir de la pedrera. El jutge exposa que, tot i estar pendents d’uns informes sobre l’anàlisi de la connexió del telèfon de Paula, van aparcar el cotxe arran de pista a la zona coneguda com la raconada dels de Rupit, indret que queda a davant de la Rierica, però a l’altra riba del pantà. Això suposaria que Marc i Paula van transitar amb el cotxe uns 9 quilòmetres per la pista i que haurien passat per davant del Llomar, on ningú els va veure. L’explicació: uns dormien i els altres feinejaven un xic lluny de la masia.

Un cop denegada la llibertat pel jutjat instructor, haurà de ser l’Audiència qui revisi el recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia