Pares dels alumnes del mestre detingut demanen la dimissió del director de La Salle

El germà Salvador Balart posa el seu càrrec a disposició de la comunitat i diu que ell paga els plats trencats per amistat

Les classes de 6è A, de la qual Raya era tutor, i 6è B, on també impartia assignatures, engloben 52 alumnes, i una àmplia representació dels pares dels dos cursos, uns quaranta, es van reunir ahir al col·legi per adoptar una estratègia en vista de la detenció del mestre que incitava nens a fer pràctiques sexuals per internet i la gestió que ha portat el centre després de la detenció. La reunió va acabar amb la petició de la immediata dimissió del director. La petició la va formalitzar un membre de l'AMPA, que tenia representants a la reunió dels pares de 6è i que també estudiarà si demana de forma global la dimissió. Els pares van acordar que en cas que Balart no hagi dimitit després de les vacances de Setmana Santa prepararan mesures de pressió, com ara no dur els nens a classe o fer protestes concretes, per forçar-lo a plegar. Els pares, que es poden creure que la majoria del professorat no sabia que Raya havia estat detingut durant els quinze dies que va continuar fent classes, són especialment crítics amb Balart perquè troben incomprensible que ell no n'estigués informat perquè mantenia una relació personal molt estreta amb el mestre acusat de pedofília. Ahir els pares ja deien, però, que no farien falta les mesures de pressió. De fet, el mateix Salvador Balart ja va manifestar ahir que havia posat el seu càrrec a disposició de la comunitat. Balart, però, va lamentar que a ell li toqués «pagar els plats trencats» per culpa de l'amistat i també va enviar un dur missatge a Raya, apartat de la docència des de dijous, quan va aparèixer la notícia al diari. «Confio que aquest tiparrajo doni la cara i s'aclareixi tota la veritat», va dir el germà Balart.

Mossos a la reunió

Salvador Balart, conscient que els ànims al centre estan molt encesos, va demanar que dos mossos d'esquadra de paisà assistissin ahir a la reunió dels pares, per evitar que hi hagués aldarulls. Hi va haver algun crit però els agents no van haver d'intervenir.

En un comunicat oficial, La Salle Catalunya, «com a institució educativa arrelada des de fa més de 100», va anunciar ahir que estudia presentar-se com a acusació particular en la causa contra Raya i també elevar una queixa formal a la policia per no haver informat el centre de la detenció del seu mestre. Ahir va ser dia de comunicat i tots els sectors vinculats amb La Salle menys els pares van insistir sobretot a remarcar que desconeixien que Raya hagués estat detingut fins que va sortir publicada la notícia. Això ho deia el breu comunicat del claustre de professors, preocupats perquè la direcció solucioni la situació que s'ha generat amb tot l'afer.

Foragitat d'entrenador

D'altra banda, la junta directiva del Club Handbol Esplais de Castelló d'Empúries va comunicar ahir que havia expulsat Raya, que feia d'entrenador al club de Castelló i en un equip filial de Roses. Raya encara va entrenar els nois dimecres al vespre coincidint amb la divulgació per part de la policia de la seva detenció. El club farà una reunió amb els pares.

Abusos d'un germà al Canigó

òscar pinilla

Es van coneixent més detalls sobre el cas del religiós que va ser apartat de La Salle de Santa Coloma de Farners per un presumpte cas d'abús a una menor. La mare de la nena de 12 anys va voler aclarir ahir a aquest diari que el germà Àngel Ruiz Álvarez va fer els tocaments a la seva filla durant una excursió al Canigó l'estiu del 2009. La sortida va ser organitzada extraescolarment pel germà Àngel i un grup de professors i van demanar a la menor que anés amb ells perquè la noia estava passant una forta depressió que la va portar fins i tot a autolesionar-se. Sempre segons la versió de la mare de la menor, el germà Àngel va aprofitar aquesta situació de depressió greu de la menor per aprofitar-se d'ella i va tocar-li els genitals i els pits. Els pares de la noia van posar els fets en coneixement de l'escola La Salle de Santa Coloma de Farners i del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, però, segons la versió de la mare, cap d'ells els va fer cas. Davant la insistència dels pares, el germà Àngel no va reconèixer els fets fins al desembre, quan sí que es va delatar. A finals de gener, quan la noia va estar més preparada psicològicament per afrontar un judici, els pares van presentar una denúncia contra el germà Àngel, que després de ser traslladat a Roma ara tornarà a la docència a Catalunya.

Nois incitats per «Inma»

Els pares, que s'han posat a investigar sobre la relació de Josep Raya Moyano amb els alumnes, ja han detectat uns quants alumnes del col·legi La Salle de Figueres que han reconegut que havien tingut contactes per internet amb Inma, la identitat femenina adolescent que adoptava Raya per fer contactes a través de la xarxa. Diversos alumnes han explicat que la tal Inma els incitava perquè s'abaixessin els pantalons davant la càmera web perquè ella els pogués veure els genitals. Tots afirmen, però, que no van caure al parany de la suposada adolescent. Raya, segons les informacions que va recollir la policia, feia servir els pseudònims Cèsar i Inma en funció de si li interessava més captar nens o nenes a través de la xarxa. Va admetre que fent-se passar per adolescent va aconseguir que desenes de nens es despullessin davant la càmera web i es masturbessin, algun cop fins i tot en grup, com és el cas de tres germans. L'AMPA de La Salle ha informat els pares que tenen a la seva disposició un servei d'assessorament psicològic perquè els seus fills puguin ser atesos i mirar d'esbrinar si algun alumne va arribar a ser víctima dels enganys del mestre. L'AMPA també ha acordat fer sessions informatives amb pares i alumnes per alertar-los dels riscos dels contactes a través d'internet.

La motxilla de Raya

Uns alumnes de La Salle van localitzar ahir al col·legi una motxilla que van identificar que era de Josep Raya, a la foto. La troballa de la motxilla va provocar que avisessin la Policía Nacional perquè l'anés a inspeccionar, per la sospita que podia contenir un ordinador o material informàtic. Al final el que hi van trobar els agents no tenia gaire interès per a la causa: uns mitjons i un pot de pastilles.

El dia 9 de març, quan els agents de la Policía Nacional van anar a escorcollar el domicili de Raya del carrer La Unió de Fortià, es van endur el seu ordinador, des d'on contactava amb les seves víctimes, i també un disc dur extern i un llapis de memòria que el jutjat analitzarà per veure si hi troba cap arxiu de contingut compromès. La policia manté que no hi ha proves que Raya abusés de nens o nenes per mitjans diferents dels informàtics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.