Successos

JOSEP DE MONTEYS

EXCAP D’INVESTIGACIÓ DE MOSSOS I ARA INSPECTOR CAP DE LA POLICIA LOCAL A PALAMÓS

“El policia ha de ser llest, enginyós. Jo m’he disfressat de conserge i tot”

Assegura que ha fet història en el món de la investigació als Mossos i que està orgullós perquè podrà explicar als seus nets que va dirigir els escorcolls a les cases dels terroristes de Ripoll

Josep de Monteys va començar la seva carrera policial el 1986 en el món local, a la Policia Local de Sant Feliu de Guíxols i després a la de Platja d’Aro. Durant tres dècades ha ocupat alts càrrecs de comandament dins l’àrea d’investigació criminal del cos dels Mossos d’Esquadra, on els darrers nou anys ha dirigit la unitat d’investigació criminal a les comarques de Girona. Des del dia 1 de maig és el nou cap de la Policia Local de Palamós.

Per què ha canviat de cos? Per comoditat?
Ha sigut per l’oportunitat. Hi havia la plaça de cap de Palamós, que quedava lliure amb la jubilació de Josep Sancho. Ara fa poc, David Puertas, també procedent dels Mossos, va ocupar la de cap de Palafrugell... M’ho vaig rumiar i vaig pensar que era una bona opció i que jo puc aportar molt a aquest cos i millorar-lo. No és qüestió d’acomodar-me. No vaig a un lloc de confort. De cap manera. I que ningú es pensi que hi vaig per poder-me jubilar abans pel decret que permet fer-ho als 60. A mi no m’agafa perquè cal haver estat almenys 15 anys a la policia local. Jo vinc plenament conscient que ni puc ni vull plegar als 60 anys. A mi em queden ben bons 12 anys en aquesta nova etapa. I me’n vaig molt content dels Mossos, satisfet d’haver fet tot el que havia de fer: he dirigit l’equip d’investigació a tot Catalunya, he sigut instructor de l’Escola de Policia, he impartit un curs d’investigació... Crec que he fet història en investigació dins els Mossos i jo podré explicar als meus nets que vaig dirigir els escorcolls a les cases dels terroristes de Ripoll.
Quines diferències veu entre Mossos i policia local?
Als Mossos l’organització que regeix ja et ve donada. I si tens un problema pots demanar ajuda a la cúpula. Aquí estàs més a prop del problema i més a prop de la solució, i el responsable de la solució, tècnicament, soc jo. Als Mossos toques pocs temes però són molt extensos, i aquí són molts petits problemes però que tenen molta afectació ciutadana: sorolls, trànsit, mudances, curses, festes infantils, queixes... És un altre món. Però el que vull remarcar és la gran diferència que hi ha entre el món de la policia en general del 1986, quan vaig començar, amb el d’ara. El meu primer estiu de treball a Sant Feliu patrullava tot sol a peu a la nit i el cap em donava 10 pessetes perquè si tenia algun problema truqués des de la cabina. Ara les cabines no existeixen i la tecnologia ha evolucionat d’una manera brutal al servei de la investigació. Però la delinqüència també.
És cert que la tecnologia ajuda molt, però pot suprimir l’olfacte i l’enginy policials?
Investigar no és ni tan difícil ni tan fàcil. El policia ha de ser espavilat. Es necessita gent que tingui bon olfacte policial. Hi ha gent amb un do especial per flairar el culpable. Hi ha molta gent amb aquest bon olfacte. A vegades el que és fàcil és saber qui ha comès el crim, el que és difícil és demostrar-ho. I la policia hi ha de posar enginy. Jo m’he disfressat per intentar atrapar criminals. Una vegada em vaig passar tota una nit caracteritzat de conserge i atenent els clients en un hotel de la conurbació de Barcelona esperant uns atracadors que hi tenien reservada habitació. I amagats hi havia els equips especials a punt d’actuar. Però aquell dia no els vam atrapar. Ells, molt llestos, tenien reservada habitació també en un altre hotel i van anar allà. Esperant els lladres violents a Platja d’Aro també em vaig fer passar per la potencial víctima, un home d’edat estranger. Jo era el més gran del grup aquell dia.
El crim perfecte existeix o hi ha investigacions imperfectes i criminals amb sort?
El 90% dels assassinats no estan planificats. I els que ho estan no ho estan tan bé com ells es pensen. El crim perfecte per la planificació no existeix. Si algun queda impune és perquè les circumstàncies han fet que no s’hagin trobat indicis suficients. Però es busca fins a l’infinit. La policia no arxiva mai cap cas d’homicidi. Sempre busca.
Quants homicidis ha investigat? Té recança per algun que no hagi pogut resoldre?
Uns 140 en total. Entre els que he investigat i els que depenien de mi. N’hi ha dos que estan resolts però m’han marcat molt. Un, l’assassinat de Jordi Comas a Platja d’Aro, perquè el coneixia personalment. I l’altre, el de Remedios Sánchez, l’assassina en sèrie d’ancians, perquè vam treballar contra rellotge, amb gran estrès, perquè sabíem que si no l’atrapàvem tornaria a matar.
Els periodistes fem nosa?
Diré que, encara que a vegades pot perjudicar que els mitjans publiquin per exemple que l’assassí duia sabates vermelles perquè se’n pot desfer, jo si fos al lloc dels periodistes burxaria encara més. I intentaria ser el millor periodista. Jo vull fer les coses ben fetes. No m’agrada fer el ridícul.
Llegeix novel·la negra?
No, la veritat és que no.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia