Successos

Troben un projectil del segle XIX a les Planes

Podria ser de la revolució de la Gloriosa

Els Tedax dels Mossos estudien com conservar-lo

Els Tedax, el grup d’especialistes en explosius dels Mossos d’Esquadra, han recollit un projectil d’artilleria localitzat en un marge de les Planes d’Hostoles, a tocar del cementiri municipal, que seria de l’època de la revolució de la Gloriosa, de final de la dècada dels anys 60 del segle XIX. L’avís el van donar uns guardes de camp que patrullaven per la zona el 16 d’agost passat.

En concret, el projectil es va localitzar en un marge a prop del cementiri i a uns dos metres de la carretera que porta fins als gorgs del municipi, un lloc molt freqüentat ara a l’estiu. Davant el possible risc, es va decidir traslladar-lo amb molta cura fins a les dependències de l’Ajuntament fins que els Tedax se’l van endur el 18 d’agost.

Un cop examinat, l’equip especialitzat dels Mossos d’Esquadra va descobrir que es tractava d’un projectil singular del 1868 i que encara estava ple de pólvora. S’està estudiant la manera de neutralitzar-lo per evitar haver-lo de destruir i així poder conservar-lo com a peça d’interès.

El projectil, que té l’espoleta doblegada, pertanyia a l’exèrcit espanyol i s’hauria utilitzat durant el que es coneix com la Gloriosa o la revolució del Setembre que hi va haver en territori espanyol aquell any.

LA DATA

1868
és l’any en què
ha estat datat el projectil trobat al marge del cementiri de les Planes d’Hostoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia