Successos

Investiguen sis policies estatals més per l’1-O a Girona

Mitjançant informació gràfica i el testimoni de dues víctimes, se sospita que van participar en les càrregues a Taialà

El jutjat d’instrucció número 2 de Girona investiga sis efectius més del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) per les càrregues que els agents van protagonitzar contra la ciutadania en diferents col·legis electorals de la ciutat durant la jornada del referèndum sobre la independència de Catalunya, celebrat l’1 d’octubre del 2017. El mateix tribunal ja havia citat a declarar com a investigats 22 agents del cos de seguretat estatal. Havien de comparèixer al jutjat entre els mesos de juny i juliol però, finalment, les seves declaracions es van ajornar a petició de l’advocacia de l’Estat. Aleshores, el grup d’advocats voluntaris pel Dret de Defensa de Girona va recórrer contra la interlocutòria del jutjat perquè considerava que també havien de constar com a investigats sis policies que haurien participat en les càrregues de l’escola de Taialà de la capital gironina. Ara, el jutjat ha donat la raó als lletrats voluntaris i ha resolt encausar aquests sis agents. Encara no s’ha fixat data per a les seves declaracions; mentre que sí que s’ha assenyalat l’interrogatori de 17 dels efectius investigats. Es faran els dies 4, 7, 11 i 14 d’octubre.

Querella col·lectiva

Advocats i advocades integren el grup de Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona. Segons es recorda des de l’entitat, aquesta va néixer poc abans del referèndum de l’1O “per oferir assessorament legal als ciutadans i defensar així el respecte als drets i llibertats individuals i col·lectives”, tenint en compte la repressió de l’Estat espanyol per impedir que es dugués a terme la consulta. El 14 de febrer del 2018 és quan el col·lectiu es va constituir com a associació. Actualment, representen els interessos de més de 200 ferits que van interposar denúncia per les càrregues policials de l’1-O, i que estan recollits en la querella col·lectiva formulada pels Ajuntament de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis.

LA DATA

04.10.19
és el dia que disset policies del CNP començaran a declarar al jutjat d’instrucció número 2.

LA XIFRA

22
agents
ja constaven com a imputats a l’abril. En aquell moment no s’havien pogut identificar encara els altres 6.

Delicte de danys i de lesions

Els advocats voluntaris van aconseguir aportar documentació gràfica i el testimoni de dues víctimes que han servit per identificar sis agents que l’1-O haurien actuat a Taialà. Segons l’ACN, hi ha indicis que cinc dels policies van empènyer una persona contra un banc, la van subjectar i arrossegar per les escales, la van colpejar al cap i li van clavar una puntada de peu quan ja era a terra. El sisè, identificat per una altra víctima, hauria llançat a terra una persona que protegia el col·legi. Per això, el jutjat investiga ara als sis agents com a presumptes autors de delictes de danys i lesions, i per la seva possible implicació en delictes de tortures i desordres públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia