Successos

seguretat

El crim dels urbans, a judici

Cinc homes i quatre dones jutgen a partir d’avui dos guàrdies urbans de Barcelona acusats de matar un company que va ser trobat calcinat al costat del pantà de Foix

Els jurats visitaran tres escenaris del crim

El cas de l’assassinat de l’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona Pedro Rodríguez ja ha inspirat dues novel·les de no ficció (29 balas y una nota de amor, del periodista Alfonso Egea; i Solo tú me tendrás, del també periodista Toni Muñoz). Avui els sospitosos d’aquest crim (els també urbans barcelonins Rosa Peral i Alberto López) seuran al banc dels acusats davant d’un tribunal del jurat, format per cinc homes i quatre dones, que haurà de dictar veredicte de culpabilitat o innocència per als dos acusats que s’acusen l’un a l’altra de la mort de Pedro i es reserven per a ells el paper menys penat d’haver ajudat l’altre a desfer-se del cos portant-lo dins del maleter del cotxe fins a un voral del pantà de Foix. Allà el van cremar, cosa que dificultaria de mala manera la identificació de la víctima –va ser possible per una pròtesi implantada a l’esquena– i faria molt difícil establir el mecanisme de la mort, que la investigació aventura que hauria pogut ser d’un tret per una peça metàl·lica minúscula que es va trobar en la inspecció del cotxe calcinat, descobert per un ciclista el 4 de maig del 2017. Pedro Rodríguez era el company de Rosa Peral i la parella convivia en un xalet de Vilanova i la Geltrú on també se situa Alberto López (examant o amant retrobat de Peral) la matinada del 2 de maig del 2017.

El judici per aquest cas complex s’allargarà durant un mes i mig i una de les proves que es preveuen, que no sol ser gaire habitual en els judicis a l’Audiència de Barcelona, serà la inspecció ocular dels escenaris del crim, que està fixada per al 24 de febrer i que durà els membres del jurat popular des de la casa de Rosa Peral on es pressuposa que es va perpetrar el crim fins al punt del costat del pantà de Foix on es va trobar el cotxe calcinat amb el cadàver de la víctima cremat. Primer, però, es passarà per l’habitatge de l’exmarit de Rosa Peral i pare de les seves filles, un agent dels Mossos d’Esquadra, per on se suposa que els acusats van passar abans d’anar cap al pantà, portant encès el telèfon mòbil de Pedro, en un intent de fer creure a la investigació que el causant de la mort era l’exmarit, que mantenia una relació tibant amb Pedro.

Amb el jurat ja triat des de divendres, la sessió d’avui estarà dedicada a la lectura dels informes de les diferents parts i a la introducció de qüestions prèvies entre les quals es preveu demanar la incorporació com a prova d’una trucada, que s’ha descobert ara, que Alberto va fer abans del crim a Rosa Peral amb un mòbil de prepagament. Una circumstància que les acusacions aprofitaran per sustentar que el crim estava planificat.

A partir de demà començaran les declaracions dels testimonis –n’hi ha una cinquantena de citats– i després seguiran les pericials científiques i forenses. No serà fins al dia 11de març que el jurat podrà escoltar el primer acusat, Alberto López, i l’endemà, Rosa Peral. Els acusats s’han acollit al dret que ara els reconeix l’ordenament legal de declarar al final del judici, una opció que els dona avantatge perquè poden veure-les venir.

Penes
El fiscal demana 24 anys de presó per a Alberto López per un delicte d’assassinat, mentre que per a Rosa Peral demana 25 anys de presó en aplicar-li una circumstància agreujant de parentiu, ja que en el moment del crim convivien com a parella. La defensa de Rosa Peral, que exerceix la lletrada Olga Arderiu, afirma que ella ni tan sols era conscient que Pedro era mort i que pensava que havia marxat ferit de casa i que ja tornaria i demana l’absolució per a la dona, que es presenta com una policia amb un expedient immaculat i una presa modèlica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia