Successos

JOAN JUBANY

GERMÀ D’HELENA JUBANY, ASSASSINADA EL 2001, LLUITA PER REOBRIR CAS I ESCLARIR EL CRIM

“No volem revenja, només justícia humana, saber qui va matar l’Helena”

Afirma que el pitjor paper de l’auca el va protagonitzar el jutge, perquè sabotejava la investigació ell mateix. La família obre el web Helena.jubany.cat/crim perquè s’aportin pistes

Helena Jubany i Lorente, filla de Mataró, era periodista, va fer pràctiques a l’edició d’El Punt del Maresme i a la televisió de Mataró. Amb vocació d’escriptora i aficionada a la lectura i a contar contes, va obtenir plaça de bibliotecària a Sentmenat i se’n va anar a viure a Sabadell. El 2001 va morir assassinada, llençada drogada i inconscient des d’un terrat. La investigació va dur a la presó dues noies companyes d’Helena a l’UES (Unió Excursionista Sabadell). Una es va suïcidar a la presó, el cas es va tancar i 19 anys després la mort de la jove de 27 anys no s’ha resolt.

Té esperança d’esclarir el crim?
Ara, gràcies a l’emissió del cas a Crims a la ràdio i a la televisió, molta gent ha recordat el cas i molta gent vol ajudar. Ens mantenim en la causa i treballem amb advocats per intentar que es reobri. No estem obsessionats ni som il·lusos de pensar que de cop algú s’il·luminarà i ho explicarà tot. Però l’esperança la mantenim, a pesar del calvari per aquell sumari tan mal instruït. La família va col·laborar en la investigació, van ser quatre anys demanant proves, però cada cop picàvem de cap contra una paret. I vam decidir girar el mitjó i recordar l’Helena en positiu i crear l’Associació Helena Jubany i els premis literaris que porten el seu nom.
El cas no es va resoldre, però va ser per imperícia policial o per mala praxi judicial?
La policia algunes coses les podia haver fet millor: es van oblidar de recollir uns llumins a l’escenari..., i en cert punt semblaven Mortadel·lo i Filemó, però el grup que investigava el cas hi va posar l’ànima, això ho vam veure i viure. El que va sabotejar la investigació va ser el jutge [Manuel Horacio]. Dos anònims que va rebre l’Helena eren una prova clau i el jutge va negar que es fessin proves cal·ligràfiques a tot el grup de sospitosos i només va demanar fer-ne a la Montserrat (Muntsa) Careta i l’Anna Echagibel, les dues noies que van anar a la presó. Nosaltres i el fiscal vam demanar que es fessin proves cal·ligràfiques a cinc persones i no ho va voler. A la Muntsa la va fer detenir perquè s’ensorrés i delatés els altres i es va suïcidar sense delatar ningú. I per què va fer detenir la Muntsa i no el seu xicot, Santi Laiglesia? Ell vivia al mateix pis, al bloc des d’on van llençar l’Helena. La policia va demanar de detenir-lo i el jutge s’hi va negar. I no va fer punxar cap telèfon dels sospitosos. Només va demanar el llistat de les trucades abans del crim, però era clau punxar els telèfons després. Dos dels sospitosos es van contradir i els va fer declarar per acarament perquè es posessin d’acord. I quan va voler interrogar Laiglesia després del suïcidi de la Muntsa, com que ell va dir que era de vacances a les Canàries per passar el disgust, va ajornar la declaració i quan va ser l’hora Laiglesia va dir que no estava en condicions i va acabar declarant dos mesos més tard... Realment el pitjor paper de l’auca el va fer el jutge.
Hi va tenir res a veure que fos del ram, Laiglesia? És advocat...
Què va portar el jutge a fer-ho tan malament, no ho sabem. Però penso que més que res va ser per orgull. Es va equivocar i no va voler rectificar mai.
La investigació, però, apuntava cap als sospitosos adequats?
Sí, estava ben enfocada. Els sospitosos són clars, i no és un de sol, i també hi ha encobridors. Nosaltres a qui no vèiem implicada és l’Anna. I la policia tampoc.
I quin mòbil tenien?
Jo no soc partidari de conspiracions ni confabulacions. Tendeixo a veure les coses planeres i almenys en un d’ells, en Xavi, hi veig un mòbil per despit. A ell li agradava molt l’Helena i va voler acostar-s’hi d’alguna manera curiosa, els altres el van ajudar i la cosa se’ls va escapar de les mans. Quan la van tenir drogada i van veure que no reaccionava, en lloc de dur-la a la porta d’un hospital, la van llençar des del terrat i la van matar.
Els coneixia, aquests amics de l’Helena, abans del crim?
Jo no els coneixia de res. La primera notícia d’ells la vaig tenir després del crim. Al pare, l’Helena li havia parlat d’una noia que li agradaven els contes, i es referia a la Muntsa.
Després del crim hi van parlar?
No. Nosaltres sempre hem pensat que resoldre el cas és cosa del sistema. Hem confiat en el sistema. Vaig parlar amb un membre de l’UES que feia de portaveu, en Francesc Macià. I em va sorprendre: estava més preocupat pel bon nom de l’UES que no pas perquè haguessin assassinat una companya. No estàvem en el mateix bàndol.
Quin missatge donaria a qui sap res i calla?
Qualsevol que tingui una dada, una pista, que recordi alguna cosa, no suposicions ni especulacions, que les aporti. Tenim el web Helena.jubany.cat/crim. No ens mou la revenja, és qüestió de justícia, no judicial, sinó justícia humana. Els pares de l’Helena, la iaia de 100 anys i tota la família, tenim dret a saber la veritat i tancar el dol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia