Successos

Els pagesos de set municipis del Camp faran patrulles de vigilància durant la nit

La primera ronda per evitar els robatoris en explotacions agrícoles es preveu que es faci avui

Amb l'objectiu d'extremar les mesures de seguretat, diversos pagesos del Camp de Tarragona han decidit actuar de manera unilateral i organitzar-se en patrulles ciutadanes per vigilar de prop les seves propietats. El desencadenant d'aquesta iniciativa ha estat la darrera onada de robatoris que Unió de Pagesos (UP) va denunciar el mes passat. Per tractar aquesta problemàtica, dimecres es va celebrar a Reus una assemblea l'objectiu de la qual era acordar estratègies per minimitzar aquesta «sensació d'indefensió» i definir accions per continuar mantenint el contacte amb els Mossos d'Esquadra. Va ser en aquesta trobada on va sorgir la idea d'impulsar les patrulles rurals, que feia 8 anys que no es portaven a terme al territori. «En aquella època, la Guàrdia Civil era el cos que tenia les competències en seguretat ciutadana. L'experiència va ser força positiva, tot i que no vam enxampar cap delinqüent, sinó que la nostra presència només va servir d'efecte dissuasiu.»

Està previst que la primera ronda sigui avui a la nit. L'àmbit d'actuació comprendrà els termes de Mont-roig del Camp, Vinyols i els Arcs, la Selva del Camp, Riudoms, Vilallonga del Camp i el Morell, si bé en les pròximes setmanes es podrien ampliar les localitats fins arribar a la dotzena. El sindicat, a banda, demanarà reunir-se amb la consellera de Justícia i amb el conseller d'Interior, al qual es vol traslladar la preocupació pels retards que es produeixen en els judicis contra els autors d'aquest tipus de robatoris: «Els afectats no poden recuperar el material sostret fins que no se celebren les vistes i es té la percepció que existeix poca contundència en l'àmbit legislatiu a l'hora de castigar aquests delictes.» A més, es transmetrà la necessitat de reprendre les reunions entre els Mossos i la pagesia; i es crearà una mesa que integri els afectats i les organitzacions perjudicades indirectament pels robatoris, com ara els representants de comerciants que compren o venen maquinària agrícola.

Una gestió «correcta»

Tot i que els pagesos sortiran de nit amb els seus vehicles, el sindicat insisteix que tota aquesta mobilització no es fa en contra del col·lectiu de Mossos ni de la seva gestió, «que és correcte», sinó com un crit d'alerta per fer més visible la preocupació del sector. Entre les incidències denunciades, el mes passat hi va haver la sostracció de quatre tractors, un dels quals ja ha pogut ser recuperat. L'amo del vehicle va formular la denúncia el 28 de maig, a quarts de tres del migdia. Uns desconeguts van forçar el cadenat de la porta del tancament perimetral on hi havia dins un magatzem, al qual també van rebentar la porta, a les Piles. Els lladres van trencar un dels vidres del tractor i el van engegar fent un pont. A la tarda, un vigilant de Santa Coloma de Queralt va comunicar als Mossos que havia vist un tractor que semblava el robat i els agents van comprovar que, efectivament, es tractava del que buscaven i el van retornar al propietari. Paral·lelament, el cos està executant diversos dispositius per detectar els punts de comercialització de la mercaderia i, entre d'altres, dimarts van precintar una deixalleria de Constantí on es venia material robat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.