Successos

Els pagesos del Camp es plantegen estendre les patrulles al Baix Gaià

Els afectats han decidit mantenir les rondes de vigilància nocturna una setmana més

La cinquantena de pagesos del Camp de Tarragona que divendres de la setmana passada van començar a patrullar per les seves finques continuaran sortint cada nit amb els seus vehicles almenys durant una setmana més. Així ho van acordar ahir al vespre els membres de la comissió de seguretat d'Unió de Pagesos (UP), que van celebrar una assemblea a la seu del sindicat a Reus en què es va fer una valoració positiva dels efectes que està tenint la iniciativa. En aquest sentit, el secretari d'organització d'UP, Salomó Torres, va afirmar que, tot i que des que la pagesia s'ha aixecat en peu de guerra «no s'ha observat cap persona sospitosa durant les rutes que s'estan realitzant per diversos camins i zones aïllades, el ressò públic que estan adquirint aquestes rondes ha tingut un efecte dissuasiu envers els infractors, que és el que es perseguia»: «El nostre objectiu no és detenir ningú. Només volem que la problemàtica que patim sigui més visible i que qui tingui la responsabilitat política i policial per combatre el degoteig de robatoris que s'estan registrant en prengui nota, estigui alerta i destini més mitjans al territori.»

Així doncs, es mantindran les patrulles rurals als set municipis on ja s'estan portant a terme, que són Mont-roig del Camp, Alcover, Vinyols i els Arcs, la Selva del Camp, Riudoms, el Morell i Vilallonga del Camp. Ahir, a més, es va plantejar ampliar el nombre de poblacions que se supervisaran perquè, darrerament, el sindicat ha recollit queixes per robatoris a la zona del Baix Gaià i, per tant, es podrien organitzar aquestes rutes de manera simultània a Torredembarra, la Riera de Gaià, Altafulla i la Nou de Gaià. Tota aquesta mobilització, segons Salomó Torres, no es tradueix en una crítica a la gestió dels Mossos d'Esquadra: «Sempre ha existit col·laboració entre les dues parts i una relació fluida que pretenem que s'intensifiqui: dimarts vinent farem una altra reunió de la comissió de seguretat a Reus en què decidirem si abandonem aquesta estratègia que estem seguint.»

Poc cas a la Generalitat

No han servit gaire, doncs, les recomanacions que dilluns van donar tant el conseller d'Interior, Joan Saura, com el d'Agricultura, Joaquim Llena, els quals van desaconsellar l'organització de rondes de vigilància dels pagesos perquè els Mossos d'Esquadra ja efectuen rutes pels terrenys agrícoles afectats i perquè des del cos autonòmic s'ha augmentat el nombre de controls en negocis per detectar possible material sostret, com ara eines, aixetes, maquinària, ferralla i cables elèctrics.

En un comunicat que el govern català va emetre després de la trobada entre Saura i Llena, també es va assegurar que s'intensificarà el diàleg amb les associacions de pagesos, a les quals es va demanar que denunciïn a la policia de la Generalitat qualsevol furt o robatori que es produeixi. En el document, a més, es va insistir que, des de final de febrer, els Mossos han fet 26 inspeccions a empreses ferrovelleres i n'han clausurat una per irregularitats, i que, des que va culminar el desplegament del cos al territori, els agents han mantingut 347 contactes amb entitats, organismes i associacions, així com amb alcaldes i presidents dels consells comarcals, en què s'han analitzat les problemàtiques concretes sorgides al territori.

Aquestes explicacions no van satisfer el diputat del PP per Tarragona Rafael Luna, que considera que «davant la complicada situació que viuen els pagesos, no és acceptable que Saura els digui que intensificaran el diàleg»: «El treball preventiu dels Mossos d'Esquadra és de molt nivell, però cal que s'hi doni suport amb un increment del nombre d'efectius a la zona.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia