Successos

Detingut el policia implicat en la mort d’un afroamericà a Minneapolis

L’agent Derek Chauvin és acusat d’assassinat en tercer grau i homicidi imprudent

Trump titlla de “pinxos” els manifestants i carrega contra l’alcalde

L’agent Derek Chauvin ha estat detingut aquest divendres per la seva suposada responsabilitat en la mort de l’afroamericà George Floyd durant la detenció d’aquest dilluns a Minneapolis (Minnesota, EUA). El succés ha desencadenat una onada de protestes arreu del país.

El comissionat de Seguretat Pública de Minnesota, John Harrington, ha anunciat que el policia ha estat arrestat pel seu presumpte paper en la mort de Floyd, segons mitjans locals.

Poc després de l’arrest, el fiscal del comtat de Hennepin –amb jurisdicció sobre Minneapolis–, Mike Freeman, ha informat que Chauvin ha estat acusat d’assassinat en tercer grau i d’homicidi imprudent.

El fiscal ha explicat que la seva oficina no havia presentat càrrecs fins ara perquè, segons ha dit, no disposava de proves suficients per imputar l’agent. “Només podem presentar càrrecs per un cas quan tenim prou proves admissibles per provar un cas més enllà del dubte raonable”, ha subratllat Freeman. El fiscal no ha descartat la imputació d’altres agents que podrien estar involucrats en la mort de Floyd.

Segons la legislació de l’estat de Minnesota, l’assassinat en tercer grau és aquell que causa la mort de la víctima de manera no intencionada a través d’un acte eminentment perillós. Aquesta acusació pot suposar una pena de presó de fins a 25 anys.

Floyd va morir dilluns després de ser detingut sota la sospita d’haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars a un supermercat. Als vídeos enregistrats per vianants es veu com Chauvin li clava el genoll al coll durant uns minuts, malgrat els precs agònics de Floyd. “Si us plau, si us plau, si us plau. No puc respirar”, s’escolta. El “no puc respirar” s’ha convertit en el clam de les protestes contra la violència policial d’aquesta setmana als EUA.


Comissaria cremada
Milers de persones van participar dijous en una tercera nit consecutiva de protestes a Minneapolis per la mort de Floyd. Les mobilitzacions van derivar en l’incendi de la comissaria de policia del Tercer Precinte de Minneapolis, convertida en símbol de la protesta, disturbis i saquejos.

Les protestes es van estendre no només per la ciutat sinó també a la veïna de Saint Paul, conegudes com les “ciutats bessones”.

La tensió va augmentar després que el fiscal de Hennepin anunciés dijous que no tenia intenció, de moment, d’imputar càrrecs ni de detenir Chauvin, a qui es considera responsable de la mort de Floyd.

De poc va servir per calmar els ànims que el comandant de la policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, acomiadés Chauvin i a altres tres policies implicats i demanés perdó a la família de la víctima.

El governador de Minnesota, el demòcrata Tim Waltz, va activar la Guàrdia Nacional –un cos reservista militar–, que va desplegar mig centenar de soldats per la ciutat. És la primera vegada en 34 anys que la ciutat activa l’Exèrcit per protestes.


Advertències de Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha acusat aquest divendres l’alcalde de la ciutat de manca de lideratge. “O el dèbil alcalde d’extrema esquerra, Jacob Frey, recupera el control o enviaré la Guàrdia Nacional a fer la feina”, ha avisat en un missatge a les xarxes socials.

En un segon missatge, el president ha qualificat de “pinxos” els manifestants que han sortit al carrer a protestar per la mort de Floyd. “Aquests PINXOS deshonren la memòria de George Floyd, i no deixaré que això passi. Acabo de parlar amb el governador Tim Waltz i li he dit que l’Exèrcit està amb ell. Qualsevol dificultat i assumirem el control però, quan comenci el saqueig, comença el tiroteig”, ha afegit.

Twitter ha etiquetat aquesta segona part del fil com a infracció de les seves “normes d’ús sobre l’enaltiment de la violència”. No obstant això, ha deixat que continuï accessible perquè “pot ser d’interès públic”.





Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia