Successos

Un “bruixot cubà, espia de la CIA”, processat per abús a 10 nenes d’Arbúcies

L’home, septuagenari, atreia mainada a casa seva, on tenia una xarranca dibuixada

Oferia classes particulars gratuïtes a nens amb pocs recursos

El jutjat d’instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners ha processat Juan Vicente Jorge Portilla, de 74 anys, un veí d’Arbúcies d’origen cubà, conegut com Jony o El Cuba, que s’autoproclamava filòsof, escriptor, bruixot, endeví i exagent de la CIA, per abusos sexuals a 10 nenes de la població. Portilla està empresonat al Puig de les Basses des del juliol del 2019, quan va ser denunciat per haver abusat sexualment d’una nena que llavors tenia set anys, a casa d’ell, on aquell dia també hi havia el pare i la mare de la menor. Segons la denúncia que va fer la mare, ella mateixa va poder veure Portilla amb el penis fora i fent moviments sexuals mentre tenia la seva filla estirada de boca terrosa en una llitera. La mare va anar a agafar la nena, li va posar la roba i va escridassar Portilla. Quan la família sortia per la porta, Portilla els va anar al darrere i llavors la mare li va clavar una empenta i el va fer caure per les escales, i el cubà es va fer lesions greus, es va trencar algunes costelles, fet que va obligar a hospitalitzar-lo, i va tardar 60 dies a curar-se.

Arran d’aquest episodi, Portilla va ser empresonat i els Mossos i el jutjat van iniciar una investigació a l’entorn de Portilla, aquell home ja septuagenari que vestia com el jovent amb samarretes de tirants i shorts curts i ajustats, que a vegades jugava sol a bàsquet en una pista pública del poble.

Portilla, feia més d’una dècada que s’havia establert a Arbúcies i vivia sol en un habitatge de lloguer al carrer del Vern. Havia acudit en dues ocasions a l’Ajuntament per oferir els seus serveis. En una ocasió, com a voluntari per fer classes de reforç a la mainada de l’escola, i un altre cop, per exercir de professor a l’escola d’adults. Totes dues vegades va ser rebutjat perquè, tot i que va assegurar que era llicenciat en filosofia, mai va aportar acreditacions i es va considerar que no tenia el perfil per a cap d’aquestes funcions. Però Portilla, segons la investigació, va acabar muntant el seu propi centre d’activitats i d’acollida per a la mainada a casa seva. Per atreure els menors, va dibuixar una xarranca (encara es veu) davant de casa seva perquè hi poguessin anar a jugar i oferia classes extraescolars gratuïtes per a nens a famílies sense recursos. A la mainada que anaven a casa seva els deia que era psicòleg i bruixot i que els podia endevinar el futur perquè li expliquessin els seus secrets íntims. Els feia regals, els donava gelats i a casa seva els deixava fumar i beure alcohol. Així ho relata la interlocutòria de processament dictada per la jutgessa Marta Sitjes, que atribueix al septuagenari cubà quatre delictes continuats d’abús sexual amb penetració, un delicte d’agressió sexual en grau de temptativa i cinc delictes d’abusos sexuals continuats. En total, la investigació va trobar 10 nenes que van relatar haver patit abusos per part d’El Jony. Quan ja s’havia dictat la conclusió del sumari i el cas estava a punt per qualificar, una de les nenes, en una visita al CAP, ha relatat un altre episodi d’abús per part d’El Jony assegurant que li havia esgrimit una arma.

‘Jony’ nega el primer cas i calla pels altres

El processat, Juan Vicente Jorge Portilla, Jony, ha negat, en declaracions al jutjat, que perpetrés els abusos que explica la primera nena que el va denunciar i ha guardat silencia en relació amb la resta de casos que li atribueix el processament. Amb relació al primer episodi, afirma que no és cert el que diu que va veure la mare (que estava sobre la nena amb el penis fora) i aventura que la denúncia pot tenir un rerefons econòmic, perquè ell havia explicat a la família que guardava 5.000 euros a casa. La seva defensa, el lletrat Bernat Pladevall, al·lega que les proves forenses descarten del tot que existís penetració com relata la nena i remarca les contradiccions de la mare de la menor, que va donar tres versions diferents del que havia vist. Per la defensa, resulta sorprenent que l’episodi d’atac sexual es produís a l’habitació de les lliteres, on la nena anava a veure la televisió, a pocs metres de la sala, on hi havia els pares de la nena, i amb la porta mig oberta A més, la nena va relatar que l’escena s’havia repetit quatre cops més abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia