Successos

Detenen dos homes en una nova operació contra el supremacisme blanc

Formen part d’un grup que pretenia finançar amb el cultiu i venda de drogues la creació de “comunitats blanques aïllades i armades”

Els Mossos alerten que el “nacionalisme blanc” és un “àmbit extremista creixent” que amenaça la seguretat “a curt i mig termini”

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han detingut dues persones vinculades al supremacisme blanc que volien finançar la creació de “comunitats blanques aïllades i armades” a través del cultiu i venda de drogues, segona ha informat aquest diumenge la policia catalana.

Les detencions s’emmarquen en una investigació de grups d’ideologia racista que inciten a cometre atacs contra persones estrangeres o racialitzades iniciada a finals de 2019 i que el passat 11 de setembre ja va comportar la detenció de dos homes de nacionalitat espanyola a la Pobla de Cérvoles (Lleida) i a Campello (Alacant), respectivament. Aquella primera intervenció es va precipitar en saber-se que un dels investigats pretenia subministrar substàncies químiques a una dona per inhibir-ne la voluntat i mantenir-hi relacions sexuals.

A finals de l’any passat la policia va localitzar a Internet un document publicat per un dels investigats a mode d’ideari i guia programàtica. El text tenia molts elements en comú amb escrits fets per terroristes vinculats al supremacisme blanc. La investigació va permetre comprovar que els ara quatre detinguts incitaven a cometre atacs similars, especialment contra persones d’altres races. Tots els investigats estan vinculats a la ideologia que defensa la superioritat de la raça blanca per sobre de la resta.

Els investigadors han constatat que els sospitosos volien finançar a través del cultiu i venda de drogues la creació de “comunitats blanques aïllades i armades”.

Les detencions d’aquesta segona operació les han practicades agents del cos de Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració d’agents de la Guàrdia Civil, el dia 10 de desembre a Pamplona (Navarra) i a Ronda (Màlaga). En aquesta segona localitat també s’ha dut a terme una entrada i perquisició al domicili del detingut. Els agents hi han intervingut diversa simbologia de caire nacionalsocialista, substàncies estupefaents, armes blanques i com material informàtic.

Els detinguts han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs amb l’obligació de presentar-se a signar periòdicament al Jutjat. En concret, els han denunciat per delictes d’incitació a l’odi contra estrangers, tinença d’armes i explosius, enaltiment del terrorisme racista i contra la salut pública.

Els dos nous detinguts ocupaven un nivell jeràrquic, dins els canals de difusió, similar al dels primers detinguts.


Preparar-se per a la “guerra racial’
Segons la policia, l’ideari supremacista dels arrestats es resumeix en tres aspectes. El primer és un “marcat nacionalisme blanc que” que s’empara en una suposada “base científica” que situa els blancs “per sobre de la resta de races humanes”. El segon és “la seva postura antisistema”, és a dir consideren que l’actual classe política governant vol perjudicar els blancs i per això afavoreix la immigració clandestina nord-africana cap a Europa i de tota classe de races. I el tercer és “la justificació de l’ús de la violència” i “l’enaltiment d’accions terroristes produïdes envers immigrants o col·lectius no blancs”.

En missatges i documents publicats a les xarxes els investigats apostaven per fundar “comunitats blanques” aïllades i autosuficients en entorns rurals i abastir-se d’armes per preparar-se per a una “guerra racial” que esperen amb imminència, i que creien que podrien provocar si encenien l’espurna mitjançant algun atac. Segons ells, preparar-se per a aquest eventual conflicte era l’única forma en què la raça blanca podria sobreviure a l’arribada massiva de de persones d’altres orígens als països occidentals.

Els Mossos destaquen que aquesta operació és d’“especial rellevància” perquè consideren que la ultradreta, i més concretament el Nacionalisme Blanc, és un àmbit extremista en creixement que suposa “una clara amenaça per a la seguretat a curt i mig termini”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia