Successos

Europa inicia la campanya de vacunació massiva contra el coronavirus

Gent gran i personal sanitari, els primers a rebre el fàrmac

La UE destaca el “commovedor moment d’unitat” pel desplegament coordinat del medicament

Sis dies després que la UE autoritzés l’ús de la vacuna de Pfizer-BioNtech i després que els Vint-i-set fossin criticats per no treballar junts per frenar la propagació de la Covid-19, la majoria de països del bloc europeu van començar ahir de manera coordinada la campanya de vacunació massiva contra el coronavirus. Els primers a rebre l’esperada injecció van ser els grups de risc, com ara la gent gran i els treballadors sanitaris, que han vist la malaltia cara a cara.

També es van vacunar alguns dirigents polítics per generar confiança en el fàrmac, com ara la presidenta i el primer ministre de Grècia, Katerina Sakellaropoulou i Kyriakos Mitsotakis, respectivament, o el cap de govern txec, Andrej Babiš.

El “moment commovedor d’unitat” que avançava dissabte la presidenta de la Comissió Europea (CE), l’alemanya Ursula von der Leyen, va començar ahir amb l’administració de les vacunes als primers dels 450 milions d’europeus dels 27 estats membres, arribades des de la fàbrica belga de Pfizer, i en alguns llocs amb escorta policial. Només Hongria, Eslovàquia i algun land alemany van avançar la data prevista i van començar a vacunar dissabte. D’altra banda, Irlanda i els Països Baixos no començaran a vacunar fins demà passat, en el primer cas, i el 8 de gener, en el segon.

Itàlia, el país amb més nombre de morts del vell continent –més de 71.000– va administrar les seves tres primeres tres vacunes a personal sanitari de l’hospital Lazaro Spallanzani de Roma: Maria Capobianchi, biòloga al capdavant del laboratori de virologia que el febrer passat va aïllar el coronavirus per primera vegada; la infermera Claudia Alivernini i el treballador sanitari Omar Altobelli. “Ho dic amb el cor: vacunem-nos tots, pels nostres éssers estimats i per la comunitat.” Aquestes van ser les primeres paraules després de rebre la injecció de la infermera Alivernini, de 29 anys.

A l’Estat espanyol, una dona de 96 anys, Araceli, resident en un centre de gent gran de Guadalajara, va ser la primera persona a ser vacunada. Després va rebre la primera dosi una treballadora de 40 anys, Mónica, de la mateixa residència pública. “A veure si tots ens portem bé i aconseguim que el virus marxi”, va dir la nonagenària després d’assegurar que no havia sentit ni picor ni res quan li havien administrat la vacuna. A França, Mauricette, de 78 anys, va ser la primera a rebre la dosi. “Estic emocionada, és un honor”, va assegurar entre llàgrimes Mauricette, resident en un centre de Sevran, als afores de París.

La vacunació comença a Europa en un moment en què s’estén pel vell continuen una nova variant del virus detectada al Regne Unit, que ja pensa a aprovar la segona vacuna després que el 8 de desembre passat ja va començar a administrar la vacuna de Pfizer. L’Agència Reguladora de Medicaments i Productes Sanitaris del Regne Unit podria decidir entre avui i demà l’autorització de l’ús de la vacuna d’Oxford i AstraZeneca, cosa que permetria al país començar la seva aplicació el 4 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia