Successos

Els pagesos de l'Alt Empordà extremen les mesures de seguretat pels robatoris

Alguns ja han contractat vigilants privats a causa de l'onada de delictes a les seves finques

Els propietaris de Fruites Núria, de Ventalló, han hagut d'arribar a l'extrem de contractar un vigilant de seguretat arran de l'onada de robatoris que no cessen a l'Alt Empordà i al camp, en general. El darrer incident va tenir lloc ahir a la matinada, quan uns lladres van entrar en una caseta i van fer malbé un dels motors vells. Els assaltants van buidar d'oli el motor i el van engegar. En aquesta finca ja els han robat set motors, amb un valor aproximat de 3.000 euros cada un. L'incident d'ahir té un objectiu clar, que els amos comprin un motor nou per després endur-se'l. Aquests motors els pagesos fan servir per regar els camps de pomes, préssecs, nectarines, cireres, figues o albercocs. Segons els propietaris de Fruites Núria, l'any passat 156 arbres van morir per culpa del robatori d'un dels motors.

Una vintena de robatoris

Per tot plegat han decidit contractar un vigilant de seguretat i tancar els motors per així intentar dificultar la feina als lladres. En cinc anys, els han entrat a robar vint vegades.

Un altre pagès, de Vilanova de la Muga, explica que els robatoris a la zona són constants, i que a ell també li van robar un motor en un dels terrenys que té 2 hectàrees. Però aquest no és l'únic succés, ja que més d'una vegada li han trencat les portes de les casetes i se li han endut maquinària i mànegues d'aigua, entre d'altres.

Així mateix, a Salvador Romans, de l'Armentera, els lladres també li van trencar una finestra d'una caseta, li van esbotzar la porta i es van endur un motor que tan sols tenia dos anys. A més, van fer malbé la instal·lació elèctrica, tubs i, sorprenentment, es van deixar el dipòsit de gasolina. A aquest pagès ja li han robat cinc cops el combustible i s'ha hagut de gastar uns 4.500 euros per comprar un motor nou. No fa gaire, també a l'Armentera, uns lladres van robar a un pagès una bomba d'aigua d'un pou, valorada en 300 euros.

La fi del negoci

Els pagesos de la zona se senten desprotegits. Veuen com cada dos per tres els entren a robar i que no hi ha res que ho aturi. A més, es queixen que les companyies no els deixen assegurar les casetes on tenen els motors i els estris del camp. Els pagesos no poden posar tanques al camp i se les empesquen com poden per posar vigilants de seguretat, reixes clavades a terra perquè no s'enduguin el material i cadenats.

Molts pagesos estan espantats, perquè si continuen els robatoris les pèrdues econòmiques podrien fer que fins i tot es plantegessin tancar el negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia