Successos

Renato, seductor estafador des d’Itàlia fins a Catalunya

L’home italià que va ser arrestat a Salt per haver plomat una amant va deixar un rastre d’estafes per seducció al seu país

Deu milers d’euros a un home que va conèixer en un xat de gais a Bèrgam

“Bon dia, escric des d’Itàlia, he vist un article que vau fer sobre Renato Caligiuro i el comportament que va tenir en estafar la gent fent-se passar per amant. A mi em va fer el mateix i em va robar molts diners.” Aquest missatge el va enviar per correu electrònic a aquest diari Christian, un home italià que s’afegeix a la llista de persones entabanades (principalment dones) per Renato Caligiuro, aquest seductor que ha actuat a Catalunya i que ha aconseguit milers d’euros que li han donat de bona fe dones enamorades o bones samaritanes.

Christian, que comença remarcant que la justícia és una merda, assegura que ell va caure en el parany de Renato el 2013, en un moment que treballava en una fleca d’un amic i que estava fluix psicològicament, fins al punt que havia de prendre fàrmacs per poder dormir.

Christian explica que intentava superar la situació de baixa moral socialitzant-se i que així va entrar en un xat gai. Allà va conèixer a Renato. “Va fer veure que jo l’interessava i vam sortir durant unes setmanes. Va ser poc temps però va aconseguir treure’m molts diners”, lamenta Christian. Renato, com ha fet amb les víctimes que se li coneixen a Catalunya, va jugar la carta de la pena, exposant uns suposats problemes personals per aconseguir que Christian li donés diners. Li va dir que tenia una filla i un plet amb la seva exdona i que necessitava els diners per pagar pensions i manutencions. I Christian hi va caure i li va entregar dos xecs, i fins i tot li va treure diners del caixer automàtic i li va donar diners en efectiu i també li va cedir l’ús del seu cotxe. Renato després va negar que hagués cobrat els xecs, però Christian assegura que ho té tot documentat i que fins i tot un jutge va sentenciar que Renato li havia de retornar els diners. Renato li va signar com a mínim dos reconeixements de deute de 12.000 i 2.250 euros (documents que la víctima ha aportat a aquest diari), però va desaparèixer sense pagar.

El cas és similar al que li va passar a una botiguera de Palamós. Un jutjat de la Bisbal d’Empordà ha sentenciat que Caligiuro ha de retornar 8.000 euros a la dona, que en aquest cas assegura que no va mantenir cap relació sentimental amb l’italià i que va actuar per pura solidaritat, com havia fet amb altres estrangers. Era al 2014 quan es va fer amic virtual d’aquesta bona samaritana. Renato llavors encara era a Itàlia i amb l’ajut de la seva amiga virtual es va traslladar a la Costa Brava i allà va començar l’amistat personal. Renato fins i tot va compartir sopars nadalencs amb la família d’ella i el seu marit, i un dia ella li va deixar 200 euros. Diners que li va tornar. El gest només va ser un ham. I, a mesura que anava guanyant confiança, Renato va anar desplegant els seus ardits. Després que li donés uns primers 2.000 euros, es va empescar la història que havia mort la seva mare i que necessitava 6.000 euros abans de 24 hores per arreglar els tràmits del testament a Itàlia, on deia que hi tenia una fortuna. Quan li va haver entregat 8.000 euros va començar el periple per poder recuperar-los i Renato va començar una estratègia de seducció enviant-li missatges de WhatsApp amb fotos sensuals. Ella va suposar que era una estratègia per acabar extorquint-la i el va denunciar. La via penal no va admetre la causa. Va anar a la civil. Ha guanyat el litigi però no ha cobrat. Renato també va quedar a deure diners a la mestressa del pis que a través de la botiguera de Palamós va aconseguir llogar a Calonge.

El 2017 Renato va començar a encaterinar una altra dona, una cinquantina casada i amb negoci propi, amb qui va mantenir una relació secreta durant tres anys. Ella li va acabar entregant 45.000 euros després que ell l’entabanés amb diferents ardits: inversions en negocis, diners per fer front a malalties de familiars, ara la mare, ara la filla, i per pagar els impostos d’una fortuna fruit d’una herència que tenia retinguda a Itàlia. Els mateixos arguments de sempre. Quan a la dona li va baixar la bena dels ulls el va anar a denunciar a la Policia Local de Salt. La Policia Local el va detenir i els Mossos el van dur al jutjat. Ell va admetre que devia diners a la denunciant, però va dir que ja els hi tornaria, quan pogués disposar d’aquells 400.000 euros que diu que té retinguts a Itàlia. Va quedar en llibertat i va marxar. En aquest cas la causa penal prospera i la jutgessa l’encarrila cap a judici. Els darrers dies els Mossos han intentar durtar-li citacions al domicili que tenia a Palamós. No hi és. I tampoc la darrera dona amb qui mantenia una relació. On para Renato? Continua la seva cadena de seduccions i estafes?

LA FRASE

Felicitats a totes les dones. Gràcies per existir
Renato Caligiuro
entabanador al seu facebook

Un llibre sobre Francisco, un altre estafador de dones

Renato no és un cas únic. Els estafadors que utilitzen la seducció i l’engany com a arma per plomar les seves víctimes són molts. Un d’ells, Francisco Gómez Manzanares, té la seva història narrada en un llibre, El estafador, que acaba de publicar el periodista Guillem Sánchez. El estafador és el resultat d’una feina d’investigació d’anys del periodista que ha resseguit la vida de Francisco Fran Gómez Manzanares, nascut a Vitòria, que sovint s’emmascarava darrere la falsa identitat de David i que es feia passar per empleat del Barça, pilot d’aviació, pilot de proves de fórmula 1, rescatador de Salvament Marítim..., oficis prou atractius per als seus objectius de seducció i estafa. Ardits que li van servir per estafar uns tres milions d’euros a les seves víctimes. Sánchez ha reconstruït la vida de l’estafador a través del testimoni de moltes de les seves víctimes, que han narrat al periodista les circumstàncies que les van dur a ser estafades econòmicament però també emocionalment. Francisco Gómez Manzanares, que en aquests moments està complint pena de presó, no ha volgut donar la seva versió a Guillem Sánchez. El periodista d’El Periódico, però, ha aconseguit un document que el retrata: els missatges que va enviar a una de les seves víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia