Successos

robatoris a dojo

Els pagesos de Sant Pere Pescador, tips dels lladres

Efectes

La contínua sostracció d'eines i gasoil crispa els ànims dels agricultors

L'alcalde tem que la gent munti patrulles rurals pel seu compte

Els continus furts i robatoris des de fa setmanes de gasoil, eines, bateries i motors de reg dels camps dels pagesos de Sant Pere Pescador fan témer a l'Ajuntament una escalada de conflictes al municipi perquè els ànims dels pagesos estant molt crispats. L'alcalde de la població, Jordi Martí, tem que els pagesos muntin patrulles rurals de vigilància pel seu compte o prenguin mesures conflictives, cansats dels robatoris de què són víctimes “dia sí dia també”, afegeix.

Martí manifesta que està preocupat pel fet que no es trobin respostes i solucions a aquesta onada de delictes per la falta d'efectius dels Mossos d'Esquadra i del seu coneixement de la zona.

Sant Pere Pescador, un municipi amb molt territori agrícola, és desconegut pels agents que es desplacen a la zona la temporada d'estiu, que coincideix amb l'època de treball més intens dels pagesos, que en la seva majoria conreen fruita dolça. “No acceptarem que ens donin allargues des de la Generalitat”, diu Martí, que considera “insuficient” el nombre de Mossos que es destinen al municipi durant la temporada.

Per demà hi ha prevista una reunió entre representants dels pagesos, de cooperatives de la zona, del govern i els alcaldes de Sant Pere Pescador i Castelló d'Empúries, per tal de tractar el tema. Martí diu, però, que el preocupa que la resposta del govern sigui la mateixa de sempre i que no s'actuï de manera eficaç, perquè la situació s'ha accentuat.

D'aquesta manera, l'alcalde fa una crida a la reflexió i perquè es produeixi “una reacció” del govern que s'anticipi a possibles problemes. “La gent està molt crispada, encesa, han d'anar a la nit a parar els motors de reg al camp acompanyats perquè no saben amb què es trobaran”, argumenta Martí, que afegeix que l'Ajuntament està “desemparat”, i que no se li ha concedit disposar de policia local perquè no reuneix les condicions per a això. “Cal eficàcia per part dels Mossos, amb més patrullatge i rutes, i si no hi ha prou agents, fer-ho possible”, diu l'alcalde. “L'Ajuntament no es pot quedar de braços plegats i els furts i robatoris no poden quedar impunes”, afegeix.

La solució, contractar vigilants de seguretat privats

Molts pagesos estan amoïnats perquè si continuen els robatoris les pèrdues econòmiques podrien desencadenar la fi del negoci. És per això que empresaris com els propietaris de Fruites Núria, de Ventalló, han hagut d'arribar a l'extrem de contractar un vigilant de seguretat arran de l'onada de robatoris que no cessen a l'Alt Empordà i al camp, en general. En aquesta finca ja els han robat set motors, amb un valor aproximat de 3.000 euros cada un. Aquests motors els pagesos els fan servir per regar els camps de pomes, préssecs, nectarines, cireres, figues o albercocs. Segons els propietaris de Fruites Núria, l'any passat 156 arbres van morir per culpa del robatori d'un dels motors. Per tot plegat han decidit contractar un vigilant de seguretat i tancar els motors per així intentar dificultar la feina als lladres. En cinc anys, els han entrat a robar vint vegades. Un altre pagès, de Vilanova de la Muga, explica que els robatoris a la zona són constants, i que a ell també li van robar un motor en un dels terrenys que té 2 hectàrees. Però aquest no és l'únic fet, ja que més d'una vegada li han trencat les portes de les casetes i se li han endut maquinària i mànegues d'aigua, entre d'altres.

Així mateix, a Salvador Romans, de l'Armentera, els lladres també li van trencar una finestra d'una caseta, li van esbotzar la porta i es van endur un motor que tan sols tenia dos anys. A més, van fer malbé la instal·lació elèctrica, els tubs i, sorprenentment, es van deixar el dipòsit de gasolina. A aquest pagès ja li han robat cinc cops el combustible i s'ha hagut de gastar uns 4.500 euros per comprar un motor nou. No fa gaire, també a l'Armentera, uns lladres van robar a un pagès una bomba d'aigua d'un pou, valorada en 300 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia