Successos

“Tot un espectacle”

Uns quinze voluntaris van repartir matalassos cedits per les immobiliàries als veïns i turistes desallotjats

El Port de la Selva fa dos dies que no té wifi, ni telèfon, ni caixers automàtics, però s’hi intenta fer vida normal

A la nit impressionava molt, perquè les flames eren molt altes i des del poble es veia un foc molt intens

Divendres, la gent anava a la guingueta de platja on treballa l’Aaron a prendre alguna cosa per poder veure el foc, “com si fos un espectacle”. I devia ser-ho, perquè veïns del Port de la Selva que no és el primer foc que veuen el descrivien, ahir, com un dels més espectaculars d’aquests darrers anys a la zona per les grans flamarades que es veien des del poble.

Així ho explicava Anna Barceló, que treballa en una botiga del Port de la Selva. “Amb una amiga vam veure una columna de fum i ens vam pensar que els bombers de Llançà ho podrien apagar sense problemes. Però, de cop, el foc es va escampar amb molta rapidesa i vam començar a sentir sirenes i a veure helicòpters”, deia ahir. Recorda que feia tanta tramuntana que “el poble es va omplir d’un fum taronja” i, tot i que diu que no va tenir por, reconeix que la incertesa d’un possible desallotjament l’angoixava.

L’Aaron, el treballador de la guingueta de platja, també va veure el fum i assegura que amb un amic van trucar als Bombers, que els van dir que “ja ho tenien controlat”. “I quan pensàvem que anava bé, de cop, va començar a bufar vent i des d’aquí vam veure com el foc es començava a escampar muntanya amunt i es feia molt gros”, diu. A la nit és quan el foc impressionava més, “perquè la flama era molt vermella i el foc era molt intens”. Comenta que li va costar dormir de la por que sentia, “perquè el foc era aquí al costat”. A les sis del matí d’ahir, però, ja van sentir els helicòpters, que tornaven a funcionar i hi van treballar tot el dia.

Els veïns i turistes que van ser desallotjats del càmping Port de la Vall, al Port de la Selva, així com de les urbanitzacions properes al foc, es van allotjar en apartaments, al pavelló, al centre cívic i a l’Espai Port (antigament, sala de ball). Per poder-hi dormir, esperaven els matalassos que els havia de portar Protecció Civil de Barcelona, però no van arribar i una quinzena de veïns del poble, juntament amb una vintena de treballadors de l’Ajuntament, van recollir els que els van cedir les agències immobiliàries i els tatamis dels col·legis i els els van portar. “El pavelló era ple de gent de totes les edats i famílies, i a la sala de ball no n’hi havia tanta”, explicava un dels voluntaris. Descriu l’incendi com a “dantesc” i “espectacular”, perquè “les flames eren molt altes”, i assegura que ja s’esperava que hi hagués un foc “perquè la muntanya està molt bruta”. “Jo camino molt per les muntanyes i a fora dels camins els brucs fan tres metres, i això és molt combustible”, assegura.

En Manel és el company de l’Alícia, la persona que va donar el primer avís als Bombers, malgrat que a la zona ja hi havia una vintena de persones que s’ho estaven mirant. L’Alícia es va trobar el foc mentre anava en cotxe i va avisar en Manel, que li va aconsellar que truqués al 112. “Ella no ho havia fet perquè va veure que entre el grup de persones hi havia algú que ja estava parlant pel mòbil. Però resulta que no devia trucar als Bombers, perquè quan ella ho va fer li van dir que ningú no els havia avisat”, diu en Manel.

La Teresa és una de les responsables de La Tina, una empresa familiar amb un hotel de dues estrelles, apartaments i un restaurant al centre de la població. Quan van desallotjar les urbanitzacions i el càmping, van decidir posar-ho a disposició de la gent. I van allotjar una trentena de persones als apartaments que s’havien d’ocupar amb turistes a partir de la nit de dissabte a diumenge –molts no hi van poder arribar perquè les carreteres estaven tallades. “Ho vam tenir tot al cent per cent. Tot el que teníem ho vam posar a disposició de la gent”, explica la Teresa, que a tots ells els van fer preu de fora de temporada.

El Port de la Selva va estar divendres i dissabte pràcticament incomunicat per carretera, però també perquè es va quedar sense wifi, telèfons i caixers automàtics. Això va provocar molts problemes a les botigues i establiments turístics del municipi, perquè qui no tenia diners en metàl·lic per pagar o Bizum “havia de quedar a deure l’import”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia