Successos

La UAB desconeix si podrà reiniciar la xarxa dimecres després d’atac informàtic

L’atac, que ha afectat els servidors, ha obligat a desconnectar els serveis centrals i ha deixat la universitat aïllada d’internet

L’equip de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha constituït un comitè de crisi per avaluar els danys causats per l’atac informàtic que ha sofert el centre aquesta matinada i desconeix encara si podrà reiniciar els seus serveis dimecres que ve.

L’atac informàtic perpetrat aquesta matinada contra els servidors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha obligat a desconnectar tots els sistemes del centre i ha deixat sense correu electrònic i altres serveis a tots els seus alumnes.

Segons ha informat la UAB, l’atac informàtic, la procedència del qual s’està investigant, s’ha dirigit contra els sistemes centrals de la UAB.

En detectar-se l’atac, els tècnics informàtics de la universitat han aplicat els protocols previstos i, de manera preventiva, han desconnectat els serveis centrals, han posat els servidors en quarantena i han recomanat evitar l’ús de l’ordinador personal tant al campus com a l’exterior.

Els tècnics informàtics estan avaluant encara les afectacions que s’hagin pogut produir i han desconnectat totes les aplicacions corporatives, per la qual cosa la universitat està desconnectada de la xarxa i inoperativa informàticament.

Fonts de la UAB han explicat a Efe que només alguna classe puntual de la Facultat de Comunicació ha hagut de suspendre’s perquè no podien utilitzar els ordinadors i només s’han vist afectades les que havien de fer-se de manera virtual, tot i que en ser avui dia de pont del Pilar l’afectació ha estat menor.

A les 17.30 hores d’avui els servidors de la UAB seguien desconnectats i els tècnics, que consideren aquest atac com un dels més grans soferts per la universitat, encara no han pogut restablir el servei informàtic.

Els tècnics de la UAB no han pogut precisar a Efe si l’afectació durarà “hores, dies o setmanes”, ja que encara estan avaluant l’abast de l’atac que ha tombat els servidors.

Sí han confirmat que, segons les primeres avaluacions, no s’han vist afectades les bases de dades corporatives, per la qual cosa les dades personals dels alumnes no s’haurien vist afectats per l’atac, un dels molts que rep el sistema informàtic de la UAB periòdicament, però que en aquesta ocasió no ha pogut parar amb les contramesures previstes.

Les mateixes fonts han precisat que, de moment, no es podrà reprendre cap activitat que precisi connectar-se a la xarxa. En aquest sentit, els responsables de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han demanat que tota aquesta setmana els àmbits de la docència, la recerca i l’administració treballin sense ordinadors connectats a la xarxa, mentre es restableix el sistema informàtic de forma esglaonada després de l’atac sofert aquest dilluns.

Segons un comunicat emès per la UAB, es tracta d’un atac d’origen desconegut que ha afectat, essencialment, el sistema de virtualització que allotja una gran part dels serveis corporatius. Aquesta afectació implica que no es podran utilitzar aquests serveis i aplicatius. En virtut del protocol establert s’han aïllat les màquines infectades i s’han aplicat mesures preventives per evitar la propagació a sistemes no afectats.

Des d’un primer moment s’han desconnectat completament els serveis centrals per al campus i de connexió a Internet, deixant inutilitzats els serveis corporatius, com ara la web o el campus virtual. S’ha aplicat una quarantena que implica no dur a terme cap activitat amb ordinadors personals. Ara per ara, les úniques classes que es poden impartir són les que es fan presencials i sense ús de la informàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia